25.06.2021

Ministrja Shahpaska për “Vin-Vin”: Ulja e kohëzgjatjes së kontratave me afat të caktuar është pjesë e ndryshimeve me ligjin e ri sistematik për marrëdhëniet e punës

“Zgjidhja ligjore në pjesën e pensionimit që hyri në procedurë nga fillimi i tetorit dhe duhet të votohet vetëm në seancën plenare është përfundimi i Kontratave të punësimit me moshën 64 vjeç dhe 15 vjet stazh për gra dhe burra. Sipas Ligjit për sigurim pensional dhe invalidor, gratë me kërkesën e tyre mund të dalin në pension në moshën 62 vjeçare”, tha ministrja e Punës dhe Politikës Sociale Jagoda Shahpaska në emisionin “Vin-Vin” në Televizionin Telma.

Si një premtim elektoral për qytetarët, ministrja Shahpaska vuri në dukje zgjidhjen ligjore “E diela, ditë e pushimit javor”, siç theksoi ajo, është punuar 6 muajt e fundit përmes një debati të gjerë dhe konstruktiv me të gjithë faktorët e interesuar. Rezultati ishte rreth 42 përjashtime ose aktivitete ku procesi i punës nuk mund të ndalet. Lidhur me punën e Ligjit të ri sistematik për Marrëdhëniet e Punës, ministrja theksoi nevojën për miratimin e tij nëse marrim parasysh që nga viti 2004 deri më sot janë bërë mbi 20 ndërhyrje.

“Sot imponohen rregulla të reja të lojës edhe në marrëdhëniet e punës. Pandemia i shpejtoi disa nga ato gjëra. Ashtu si nevoja për punë në distancë, punë nga shtëpia, orët fleksibël të punës. Prandaj, grupi i punës i përbërë nga ekspertë të së drejtës së punës, sindikata përfaqësuese dhe jo-përfaqësuese, organizata të punëdhënësve dhe palët e tjera të interesuara, punuan intensivisht në periudhën e kaluar, në mënyrë që të shpejtojnë proceset dhe të përshtaten me kohën e re”, tha Shahpaska.

Ajo njoftoi ndryshime në kohëzgjatjen e kontratave me afat të caktuar, të cilat deri më tani kanë zgjatur 5 vjet para se të shndërroheshin në kontrata të përhershme dhe mundësinë e zvogëlimit të tyre.

“Punëtorët kërkojnë 1 vit, ndërsa punëdhënësit 3 vite. Për këtë zgjidhje do të ketë një debat publik të gjerë dhe gjithëpërfshirës, pas së cilës do të duhet të gjendet një ekuilibër midis dy kërkesave. Kontratat me afat të pacaktuar ende gjenerojnë siguri në fushën e transferimeve sociale dhe të drejtave të punësimit”, tha Shahpaska.

Lidhur me reformën sociale, ajo vuri në dukje se thelbi i saj nuk është të gjenerojnë shfrytëzues të rinj, por njerëzit të largohen nga sistemi i mbrojtjes sociale dhe të përfshihen në mënyrë aktive në tregun e punës. Pikërisht, mënyra në të cilën është krijuar reforma sociale është në atë drejtim. Aktivizimi i anëtarëve më të punësueshëm të familjes në tregun e punës, të cilët janë pranues të Ndihmës së garantuar minimale”, tha ministrja Shahpaska.

Sa i përket të drejtave të njeriut, Ligjet për parandalimin dhe mbrojtjen nga diskriminimi dhe mbrojtja dhe parandalimi nga dhuna mbi gratë dhe dhuna në familje janë dy ligje thelbësore, në krijimin dhe zbatimin e së cilit partnerë i rëndësishëm është pikërisht sektori civil, tha ministrja.

“Përmes fushatës për ngritjen e ndërgjegjësimit të publikut për dhunën, njohjen e saj, parandalimin dhe fuqizimin e grave në shoqëri, ne jemi duke punuar për të shuarjen e këtij fenomeni negativ në shoqëri”, theksoi Shahpaska.

Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Kjo ueb faqe përmban "cookies" për të përmirësuar përvojën e shfrytëzuesve.

Nëse i pranoni kushtet, shtypni "Pajtohem". Më shumë Info.