20.07.2021

Ministrja Shahpaska në Ditarin e TV Sitel: Fondi pensional është i qëndrueshëm dhe në kushte pandemie ne arrijmë të garantojmë sigurinë e pensioneve 

“Fondi pensional është i qëndrueshëm dhe në kushte pandemie ne arrijmë të garantojmë sigurinë e pensioneve. Pagesa e tyre është e rregullt dhe paguhen paraprakisht. Pensionistët marrin pajtueshmëri ligjore dy herë në vit në përputhje me rritjen e kostove të jetesës. Në janar kishte një rritje për 1.2% dhe tani në korrik përsëri 1.2% që janë 300 denarë që pensionistët do të marrin çdo muaj, deri në fund të vitit. Ekonomia jonë do të rimëkëmbet gradualisht, me rritjen e PBB-së për të cilën ka analiza serioze se do të jetë mbi 4.1%, unë besoj se pensionet do të vazhdojnë të rriten”, tha ministrja Shahpaska.

 

Lidhur me propozim zgjidhjen e re ligjore që i referohet punëtorëve të falimentimit, ministrja tha se bëhet fjalë për ndryshimin e pestë të Ligjit për Sigurinë Materiale të punëtorëve që kanë humbur vendet e tyre të punës për shkak të privatizimit të ndërmarrjeve dominuese në pronësi të shtetit për shkak të likuidimit ose falimentimit.

“Kjo zgjidhje ligjore buron nga analizat dhe të dhënat për punëtorët të cilët nuk arritën të mbulohen nga zgjidhjet e mëparshme ligjore. Bëhet fjalë për një numër prej 1100 personash të cilët do të marrin kompensim prej 9.242 denarë deri në pension. Ndryshimi është në kushtin e viteve të punësimit, kështu që në vend të 15 viteve të tanishme të punësimit, zgjidhja e re ligjore parashikon 14 vjet, ndërsa kushtet e tjera mbeten të njëjta. Kjo zgjidhje ligjore është planifikuar të kalojë nëpër një procedurë të shkurtuar dhe t’u paraqitet deputetëve në seancën e ardhshme më 22 korrik”, tha ministrja Shahpaska.

Lidhur me ndryshimet në Ligjin për Marrëdhëniet e Punës në fushën e pensionit me 64 vjet moshë dhe 15 vjet shërbim, Ministrja Shahpaska theksoi se do të ketë një përjashtim për punëtorët shëndetësorë dhe bashkëpunëtorët dhe punonjësit në arsimin e lartë, vlerësimi paraprak do të zgjatet marrëdhënia e punës deri në 67 vjet. Ndërsa gratë sipas Ligjit për Sigurimin Pensional dhe Invalidor do të jenë në gjendje të dalin në pension me 62 vjet dhe 15 vjet shërbim sipas kërkesës personale.

Në pyetjen gazetareske nëse nga shtatori kopshtet do të fillojnë me kapacitet të plotë, ministrja tha se vlerësim të tillë mbetet të bëjnë autoritetet shëndetësore. 

“Kopshtet ishin të parat që u hapën në pandemi. Kishte prani të madhe të fëmijëve në kopshte, ndërsa në pajtim me protokollet, kishte hapësirë për sistemimin e fëmijëve, së pari nga 21.000, ndërsa më tej për shkak të pasqyrës epidemiologjike në vend, gamën e zgjeruam për 25.000. Në përputhje me protokollet, ende kemi vende të lira për fëmijë në kopshte. Unë jam optimist, presim një vjeshtë të qetë, sepse nuk ka arsye përse të mos jetë ashtu. Një pjesë më e madhe e punëtorëve në kopshte tani më janë vaksinuar me dy doza. Mbetet të vlerësojmë nëse nga shtatori kopshtet do të punojnë me kapacitet të plotë. Do të respektojmë mendimin e autoriteteve shëndetësore, Komisionit për mbrojtje nga sëmundjet ngjitëse, i cili e përcjellë gjendjen epidemiologjike”, tha ministrja e Punës dhe Politikës Sociale, Shahpaska.

Ministrja e Punës dhe Politikës Sociale tha se kohëzgjatjen e pushimit të lindjes së nënave, dhe aplikimin e prindërimit të përbashkët për baballarët do të ketë debat publik. “Futja e atësisë është përfshirë në pjesën e ndryshimeve që janë në propozim versionin në ligjin e ri sistematik për marrëdhënie pune. Kjo zgjidhje ligjore do të hapet në një debat publik.

Rreth kohëzgjatjes së mungesë së lindjes dhe të atësisë për shkak të prindërimit biseduam edhe në Ministrinë e Punës dhe Politikës Sociale dhe të Qeverisë. Ato janë çështje që do t’i shpërndaja me publikun kur zyrtarisht do të hapim debatin publik. Përkoi me pushimet vjetore, por kjo për ne është çështje e mbyllur”, tha ministrja Shahpaska në intervistën për TV Sitel.

Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Kjo ueb faqe përmban "cookies" për të përmirësuar përvojën e shfrytëzuesve.

Nëse i pranoni kushtet, shtypni "Pajtohem". Më shumë Info.