22.03.2023

Тренчевска: Заедно институциите, граѓанскиот и меѓународниот сектор можеме да направиме многу повеќе во борбата против насилството 

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска заедно со амбасадорот на Обединетото Кралство во Република Северна Македонија, Метју Лосон, градоначалникот на Општина Струмица, Костадин Костадинов, претставничката на УНФПА, Афродита Плавјанска Шалја го посетија здружението на граѓани „Скај плус’’, Струмица, кое покрај засолниште има воспоставено и советувалиште за жени жртви на семејно насилство и нивните деца во Општина Струмица.

Владата на Република Северна Македонија, со поддршка од Амбасадата на Обединетото Кралство во Република Северна Македонија, презеде цврсти чекори во заштитата на жртвите на семејно насилство и родово базирано насилство и овозможување на соодветни услуги за заштита и поддршка на жртвите на насилство и нивните деца. 

„Скај Плус“ како засолниште за жртви од насилство, е пример за модел на соработка кој ги вклучува сите клучни чинители, Министерството за труд и социјална политика, локалната самоуправа, полицијата, граѓанското општество и приватниот сектор“, истакна министерката за труд и социјална политика,“ Јованка Тренчевска.

Таа посочи дека потребно е следење на текот на живот на жртвата со цел повторно интегрирање во општеството. 

„Животот на жените кои се жртви на семејно насилство е исполнет со предизвици и затоа ние како општество пред се треба да работиме на градење на нивната самодоверба преку креирање на можности за развој и напредок. Токму тоа го промовираме со кампањата која ја спроведуваме како Министерство за труд и социјална политика – „Гласна и храбра“, целта ни е жените жртви на семејно и родово базирано насилство економски да се зајакнуваат и да ја разберат важноста на менталното здравје во повторно интегрирање во општеството и да ја разберат силата која ја имаат во себе, а која им е клучна кон градењето на комплетна благосостојба. Затоа што за нас е важно секој еден во нашата држава да има достоинствен живот како и подеднакво да ги ужива сите права. И кога жените го користат својот максимален потенцијал, тогаш ние влијаеме на искористување на потенцијалот на нивните деца, а со тоа трансгенерациски ги искоренуваме повторените однесувања“, рече Тренчевска.

Амбасадорот Метју Лосон, го истакна значењето на поддршката на жените и девојките кои претрпеле семејно насилство.

„Тоа е неверојатно важно прашање и навистина мислам дека фактот да се биде во Струмица заедно со граѓанскиот сектор, заедно со локалната самоуправа е навистина добар пример за соработка помеѓу партнерите во оваа земја и меѓународните партнери и заедничката  поддршка насочена кон жените и девојките и ова прашање останува да биде приоритет за британската влада преку нашата работа во оваа земја“, истакна амбасадорот Лосон.

„Како УНФПА, горди сме што го препознавме моделот на соработка со сите локални чинители кој успешно го применуваат шелтер центарот Скај Плус од Струмица и со поддршка на Британската Амабасада, помагаме овој модел да се примени и во други општини.Заедно со нашите партнерски институции и организации работиме на неколку полиња во унапредување на сервисите за жртвите и преживеаните. Помогнавме да се заокружи законската рамка преку сите подзаконски акти, да се изработи Протоколот за мултисекторско постапување и соработка и да се дизајнира модел на интегрирано собирање и анализа на податоци за родово базирано и семејно насилство. Преку заедничките кампањи и локални средби, интензивно работиме услугите да бидат достапни особено до ранливите категории на жени и девојки. Не застануваме тука, бидејќи замо заеднички можеме да ги подобриме услугите, а воедно и да му ставиме крај на насилството“, порача Афродита Плавјанска Шаља пред присутните.

Градоначалникот на Општина Струмица Костадин Костадинов ја изрази поддршката на општината во борбата против родово базираното насилство и заштита на жените од семејно насилство.

 „Општина Струмица, го држи врвот и нема намера да се симне од него. Така е во многу области, така е и во областа на згрижување на жените – жртви на семејно насилство и нивните деца. Струмичкиот „Шелтер центар“, како позитивен пример за соработка на Здружението на граѓани „Скај Плус“ и Општина Струмица, е вистински доказ за тоа“, порача Костадинов.

Стојне Митева од здружението „Скај Плус“ изрази огромна благодарност и од име на Скај Плус и од Општина Струмица кон Амбасадата на Обединетото Кралство во Република Северна Македонија и УНФПА.

„Навистина без нивната поддршка немаше ниту да се создадат услови за напредок на организацијата и сите внатрешни документи кои што и се потребни на организацијата со цел комплетна заштита на жртвите на семејното насилство но и изработката на прирачникот, секако повторно под капата на УНФПА и Британската амбасада. Јас сум бескрајно благодарна за тоа што амбасадата дозволи прирачникот да се појави и да биде достапен и онлајн па така Букварот како до шелтер центар односно до реплицирање на моделот,  во кој што ќе бидат вклучени сите чинители во општеството зошто само така можеме да се избориме со болката која  што ја чувствуваат за жал многу жени во Струмица, во земјава, во регионот“, истакна Митева.

Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Овој веб сајт користи колачиња "Cookies", за да го подобри корисничкото искуство.

Доколку ги прифаќате условите притиснете “Се согласувам”. Повеќе инфо.

var prevDropDown = null; function dropDown(src) { if (prevDropDown != null) { prevDropDown.className = "mnuHidden"; } var id = src.id; var subMenuTable; var childID = id + '_submenu'; subMenuTable = document.getElementById(childID); subMenuTable.className = "mnuVisible"; prevDropDown = subMenuTable; }