29.04.2024

Велковски во Струмица: Лицата со попреченост бараат целосен ремонт на системот на социјална заштита

Во рамките на редовните средби со невладиниот сектор, денеска во Струмица, министерот за труд и социјална политика Ѓоко Велковски оставри средби со граѓански организации кои застапуваат права на маргинализирани групи. 

Повеќе

26.04.2024

Oдбележување на 28 април – Светскиот ден на безбедност и здравје при работа  

Во организација на МТСП и Меѓународната организација на труд со конференција на тема: „Климатските промени и безбедноста и здравјето при работа„ го одбележавме 28 април – Светскиот ден на безбедност и здравје при работа.

Повеќе

25.04.2024

Велковски на средба со здружението Мобилност                

Во рамките на средбите со здруженија на граѓани министерот Велковски оствари средба со Здружението ,,Мобилност,, Скопје.  Лицата со попречености во последните 7 години биле оставени на маргините во системот. За жал повеќе од 7 години никој не ги слушнал нивните барањa - беше истакато на средбата.  

Повеќе

23.04.2024

Во тек е исплатата на финансиската поддршка за ранливите категории на граѓани

Министерството за труд и социјална политика информира дека во тек е исплатата на финансиската помош во месец април согласно Законот за финансиска поддршка. Во оваа група на исплати спаѓаат корисници на посебен додаток, корисници на правото на надоместок заради попреченост, самохрани родители, кои се евидентирани корисници на гарантирана минимална помош и корисници на право на пензија во висина до 19.000 денари.

Повеќе

18.04.2024

Велковски: Ќе воспоставиме партнерски дијалог помеѓу МТСП и Синдикатите и системско решавање на состојбите 

Министерот за труд и социјална политика, Ѓоко Велковски денеска оствари средба со претставници на повеќе грански синдикати, членови на Конфедерација на Синдикални Организации на Македонија (КСОМ) на која работна средба се разговараше за проблемите со кои се соочуваат синдикатите и вработените во областа на здравството, одбраната, полицијата, Македонски железници и рударството. 

Повеќе

15.04.2024

Велковски: Буџетот на МТСП оштетен над 2,5 милиони евра 

Во период од јуни 2022 до минатиот месец се дадени незаконски парични средства на над 1000 граѓани во име на социјална помош. Со ова е оштетен буџетот на Министерството за труд и социјална политика за 155.038.530,00 или над 2.5 милиони евра. 

Повеќе

11.04.2024

Средба на министерот Велковски со советот на згрижувачи од СОС Детско Село   

Министерот за труд и социјална политика Ѓоко Велковски денеска оствари средба со советот на згрижувачи од СОС Детско Село.

Загрижувачка е состојбата во државата бидејќи нема интерес за нови згрижувачки семејства, а се става под знак прашање функционирањето на постојните. Без поддршка од Министерството за труд и социјална политика процесот на деинституционализација нема одржливост -  посочија тие.

Повеќе

09.04.2024

Дечињата од Светот на колорес" во посета на Министерството за труд и социјална политика 

Денеска во посета на Министерството за труд и социјална политика беа дечињата од приватната градинка Светот на колорес". 

Во рамките на воспитно-едукативните активности, децата од Светот на колорес" се запознаваат со различните професии и функции. 

Повеќе

05.04.2024

МТСП: Во тек е исплатата на правата од социјална и детска заштита

Министерството за труд и социјална политика информира дека денеска започна исплатата на правата од социјална, детска и цивилна заштита за месец март 2024 година.

Повеќе

05.04.2024

Исплатата на петтата финансиска поддршка е планирана за 23.04.2024 година 

Министерството за труд и социјална политика ги известува граѓаните дека согласно Законот за финансиска поддршка на социјално ранливи категории на граѓани ќе се изврши исплата на финансиска поддршка за следните категории на граѓани:

  • корисници на посебен додаток;         
  • корисници на правото на надоместок заради попреченост;         
  • самохрани родители, кои се евидентирани корисници на гарантирана минимална помош и         
  • корисници на право на пензија во висина до 19.000 денари. 
Повеќе

04.04.2024

С О О П Ш Т Е Н И Е  

Министерот за труд и социјална политика Ѓоко Велковски донесе решение за разрешување на Александар Филев од директор на Јавната Установа Меѓуопштински центар за социјална работа – Радовиш по добиеното известување на 03.04.2024 од СВР Струмица.

Повеќе

02.04.2024

Работни посети на Прилеп и Крушево на министерот Велковски 

Во рамки теренските посети, техничкиот Министер Ѓоко Велковски оствари посета на центрите за социјална работа во Прилеп и Крушево.  

Повеќе

02.04.2024

Светски ден за подигање на свеста за аутизмот

Министерот за труд и социјална политика денеска по повод Светскиот ден за подигање на свеста за аутизмот го посети Дневниот центар за деца со посебни потреби "Sуница" во Прилеп.

Повеќе

01.04.2024

Работна посета министерот Велковски на Југоисточниот регион 

Во рамките на теренски посети на Центрите за социјални работи кои периодов ги остварува  Министерот Ѓоко Велковски денеска и посети Центрите во Валандово и Гевгелија.  Центрите за социјална работа мора да бидат сервис на оние на кој што се најпотребни. Ова го заклучивме од работната средба со вработените во ЦСР Гевгелија – потенцира Велковски.

Повеќе
Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Овој веб сајт користи колачиња "Cookies", за да го подобри корисничкото искуство.

Доколку ги прифаќате условите притиснете “Се согласувам”. Повеќе инфо.

var prevDropDown = null; function dropDown(src) { if (prevDropDown != null) { prevDropDown.className = "mnuHidden"; } var id = src.id; var subMenuTable; var childID = id + '_submenu'; subMenuTable = document.getElementById(childID); subMenuTable.className = "mnuVisible"; prevDropDown = subMenuTable; }