Иновативни решенија за просперитет и солидарност

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, беше претседавач на сесијата на тема „ Иновативни решенија за просперитет и солидарност “, во рамките на меѓународната конференција во Талин, Естонија, насловена „Здравствени системи за просперитет и солидарност“.

Царовска во посета на групниот дом во Неготино: Деинституционализацијата е првиот чекор кон градење похумано општество

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, заедно со постојаната претставничка на ОН во земјава Луиза Винтон, претставникот на УНИЦЕФ Бенџамин Перкс и претставници од Европската делегација денеска го посети новиот групен дом во Неготино.

Царовска од Белград: Земјата напредува онолку колку што се подобрува квалитетот на животот на сите граѓани

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска учествуваше на регионална конференција „Иднината на државите на благостојба на Западен Балкан“ во организација на Центарот за социјална политика од Белград.

Царовска се обрати на 107-та конференција на Меѓународната организација на трудот во Женева

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, учествува на 107-та конференција на Меѓународната организација на трудот, која се оддржува во Женева. Министерката предводи трипартитна делегација, со претставници на Владата и репрезентативните синдикати ССМ, КСС и организацијата на работодавачи ОРМ.

МТСП: Отворен реновираниот Дневен центар за деца со аутизам во Топанско Поле

Министерката за труд и социјална политика денеска присуствуваше на отворањето на реновираниот Дневен центар за деца со аутизам во Топанско Поле. Реновирањето е плод на заедничка соработка помеѓу Меѓуопштинскиот центар за социјална работа на град Скопје, Здружението на граѓани „Имаго Плус„ и ЈУ “Завод за рехабилитација на деца и младинци“ – Скопје.

МТСП: Се забрзува процесот на деинституционализација, идната недела почнува преселбата на децата сместени во Демир Капија

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, со дел од пратениците го посети Специјалниот завод Демир Капија, каде што реформите интензивно течат. Овој месец, вкупно седум деца ќе бидат преместени во мали групни домови во кои ќе им бидат обезбедени сите услови и услуги за успешен раст и развој.

Втора меѓународна конференција „Жените во енергетиката 2018"

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска и министерката без ресор задолжена за странски инвестиции, Зорица Апостолска денеска учествуваа на панел на тема „Состојбата наспроти можностите за постигнување на родова еднаквост”, кој е дел од Втората меѓународна конференција „Жените во енергетиката 2018 „.

Отворена прва градинка во Општина Чашка

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска денеска присуствуваше на отворањето на новата градинка „Објектот8 – Бамби“ во Општина Чашка.

Настани/најави/соопштенија

14.6.2018

Иновативни решенија за просперитет и солидарност

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, беше претседавач на сесијата на тема „ Иновативни решенија за просперитет и солидарност “, во рамките на меѓународната конференција во Талин, Естонија, насловена „Здравствени системи за просперитет и солидарност“.

Повеќе

11.6.2018

Царовска во посета на групниот дом во Неготино: Деинституционализацијата е првиот чекор кон градење похумано општество

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, заедно со постојаната претставничка на ОН во земјава Луиза Винтон, претставникот на УНИЦЕФ Бенџамин Перкс и претставници од Европската делегација денеска го посети новиот групен дом во Неготино. Во него ќе бидат сместени три деца со интелектуална попреченост, досега згрижени во Специјалниот завод Демир Капија.

Повеќе

8.6.2018

Царовска од Белград: Земјата напредува онолку колку што се подобрува квалитетот на животот на сите граѓани

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска учествуваше на регионална конференција „Иднината на државите на благостојба на Западен Балкан“ во организација на Центарот за социјална политика од Белград.

Повеќе

6.6.2018

Царовска се обрати на 107-та конференција на Меѓународната организација на трудот во Женева

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, учествува на 107-та конференција на Меѓународната организација на трудот, која се оддржува во Женева. 

Повеќе

5.6.2018

МТСП: Отворен реновираниот Дневен центар за деца со аутизам во Топанско Поле

Министерката за труд и социјална политика денеска присуствуваше на отворањето на   реновираниот  Дневен центар за деца со аутизам во Топанско Поле. Реновирањето е плод на заедничка соработка помеѓу  Меѓуопштинскиот центар за социјална работа на град Скопје, Здружението на граѓани „Имаго Плус„ и ЈУ “Завод за рехабилитација на деца и младинци“ – Скопје. Во реновирање на центарот во кој се обезбедува психосоцијален третман и поддршка за децата со попреченост и советодавна работа со нивните родители, поддршка даде и приватниот сектор. КБ Публикум инвест АД Скопје и Дигит Експрес ММ ДООЕЛ обезбедија дидактички материјали и играчки за децата кои ќе го посетуваат центарот.

Повеќе

4.6.2018

МТСП: Се забрзува процесот на  деинституционализација, идната недела почнува преселбата на децата сместени во Демир Капија

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, со дел од пратениците го посети Специјалниот завод Демир Капија,  каде што реформите интензивно течат. Првите корисници што ќе излезат од институцијата се децата кои се селат во мал групен дом во Неготино во понеделник. Овој месец, вкупно седум деца ќе бидат преместени во мали групни домови во кои ќе им бидат обезбедени сите услови и услуги за успешен раст и развој.

Повеќе

4.6.2018

Втора меѓународна конференција „Жените во енергетиката 2018"

 
Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска и министерката без ресор задолжена за странски инвестиции, Зорица Апостолска денеска учествуваа на панел на тема „Состојбата наспроти можностите за постигнување на родова еднаквост”, кој е дел од Втората меѓународна конференција „Жените во енергетиката 2018“. 

Министерката Царовска истакна дека во насока на јакнење на заедничкиот пристап кон родовите прашања, Владата ја формира Интересорската советодавна-консултативна група за еднакви можности на жените и мажите, тело кое има обврска да се грижи за имплементација на родовите перспективи во креирањето на политиките и буџетите. 

Повеќе

4.6.2018

Отворена прва градинка во Општина Чашка

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска денеска присуствуваше на отворањето на новата градинка „Објектот8 – Бамби“ во Општина Чашка.

 

Повеќе

1.6.2018

МТСП и УНИЦЕФ ја промовираа кампањата „На секое дете му треба семејство“

Министерството за труд и социјална политика и  УНИЦЕФ  ја отпочнаа кампањата „На секое дете му треба семејство“ која има за цел да ги поттикне граѓаните да станат згрижувачи на деца без родителска грижа и да им овозможат да растат во безбедно и грижливо семејно опкружување исполнето со љубов. Кампањата има за цел и да мобилизира поддршка за решенија за грижа во семејно опкружување на ниво на заедницата, наспроти институционално згрижување.

Повеќе

23.5.2018

Царовска: Словенечките искуства ќе ни помогнат да донесеме добар Закон за работни односи

Министерството за труд и социјална политика организира работилница на тема ,,Реформи на пазарот на труд во Република македонија - Што можеме да научиме од искуството на Словенија?’’како дел од дебатата за реформи на пазарот на труд и донесувањето на нов Закон за работни односи, кој треба да се усвои до крајот на годинава.

Повеќе

22.5.2018

Царовска на конференција на ФООМ - Има ли шанси отвореното општество во Македонија

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска учествуваше на панел дискусијата на тема ,,Има ли шанси отвореното општество во Македонија’’, организирана во рамки на одбележувањето на 25-годишниот јубилеј на Фондацијата отворено општество Македонија. 

 

Повеќе

22.5.2018

Царовска: Родово одговорното буџетирање значи создавање еднакво општество


Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска се обрати на регионалната Конференција за родово одговорно буџетирање, која се одржува на 22-23 мај 2018 година во Скопје.

 
Министерката Царовска нагласи дека вклучувањето на родовата перспектива во политиките, стратешките планови и буџетите е еден од приоритетите. Притоа, сите кои се вклучени во буџетското планирање мора да бидат свесни дека  населението не е хомогена група, а алоцираните средства треба да одговорат на потребите на сите граѓани.  

Повеќе

18.5.2018

Царовска и градоначалници во посета на Заводот Демир Капија:Oпштините се клучна алка во процесот на деинституционализација

Министерството за труд и социјална политика денеска организираше средба во Заводот Демир Капија, на која присуствуваа министерката Царовска, заменик министерот за локална самоуправа Дејан Павлевски и градоначалници и претставници на општини во кои постои можност за вклучување во првата фаза на деинституционализацијата. 

Во воведното обраќање министерката Царовска изрази благодарност што голем дел од поканетите се одзваа на средбата, која за прв пат се случува токму во институција чија трансформација е неопходна. Целта е општините да се подготват за спроведување на деинституционализацијата, која подразбира создавање на социјални, здравствени, образовни и други услуги во самите локални заедници.

Повеќе

17.5.2018 

МТСП доби награда ,,Поддржувач на годината’’ во борбата против хомофобија, бифобија и трансфобија

Министерството за труд и социјална политика оваа година ја доби наградата „Поддржувач на годината“ од страна на Субверзивен фронт, во рамките на Националната конференција „Како до интегриран пристап до услуги на здравствена и социјална заштита за ЛГБТИ луѓе“. 

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска се заблагодари за наградата и истакна дека МТСП работи на целосна реформа на системот на социјална заштита кој ќе ги подобри услугите и ќе овозможи еднаков пристап до нив, без никаква дискриминација.

Повеќе

17.5.2018

Јавна дебата за нацрт Стратегијата за деинституционализација

На Филозофскиот факултет при УКИМ денеска се одржа јавна расправа за нацрт текстот на Националната стратегија за деинстутуционализација, една од најзначајните реформи кои ги спроведува Министерството за труд и социјална политика.

Националната стратегија предвидува трансформација на големите институции за згрижување деца и возрасни, при што во првата фаза до 2022 година целни групи се децата и лицата со попреченост, деца без родители и со воспитно социјални проблеми, а во втората фаза, возрасни со долгорочни потешкотии со менталното здравје и постари лица.

Повеќе

Празници/неработни денови

15 јуни 2018 година - Рамазан Бајрам

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека, согласно со Законот за празниците на Република Македонија (,,Службен  весник на РМ,, бр.21/98 и 18/07), 15 јуни 2018 година (петок), Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам, е неработен ден за сите граѓани на Република Македонија.

Повеќе

Јавна дебата

за нацрт-Стратегијата за деинституционализација 2018-2027


Министерството за труд и социјална политика Ве поканува да земете учество во финализирањето на нацрт-Националната стратегија за деинституционализација 2018-2027. Нацртот можете да го преземете овде. 

Првата јавна дебата по однос на овој стратегиски реформски документ ќе се одржи во четврток, 17 мај 2018 година, на Филозофскиот факултет во Скопје, со почеток во 10 часот.

Повеќе

Доставување на коментари и предлози

Акциски план за спроведување на Конвенцијата за спречување и борба против насилството врз жените и семејното насилство на Република Македонија 2018-2023

Повеќе

Повици/ огласи

Врз основа на член 12 од Закон за упатување работници од Република Македонија во други држави за изведување на градежни работи преку  проектни договори и за вршење на други сезонски работи ("Службен весник на Република Македонија" број 166/12 и 30/16), Комисијата за деташман при Министерството за труд и социјална политика, објавува

Повторен јавен повик за прибирање на барања од заинтересирани правни лица за учество при распределбата на правото за упатување на работници (деташман) за изведување на проектни договори во СР Германија, за периодот до 30 септември 2018 година 

Јавна установа за згрижување деца со воспитно социјални проблеми и нарушено поведение Скопје објавува

ЈАВЕН ОГЛАС БРОЈ 1/2018

За вработување на неопределно време на 18 (осумнаесет) даватели на јавни услуги од категорија А стручни (Воспитувачи) во Јавната установа за згрижување деца со воспитно социјални проблеми и нарушено поведение на следните работни места

Повик за користење на бесплатна услуга

за одмор и рекреација на деца од семејства со социјален ризик и деца корисници на посебен додаток за време на летниот распуст 2018 година

Повик

Управата за водење на матичните книги и Министерство за труд и социјална политика објавува

Повик за прибирање на податоци за лица-нерегистрирани во матична книга на родени  

(македонски јазик) (ромски јазик)  (турски јазик) (албански јазик)

Јавен оглас

за финансирање на проекти за изградба, доградба, адаптација и опремување на  објекти за проширување на капацитетите за згрижување и воспитание на деца од предучилишна возраст со средства од Буџетот на Министерството за труд и социјална политика за 2018 година

Известување за полагање стручен испит за безбедност при работа

Министерството за труд и социјална политика ги информира кандидатите кои треба да полагаат стручен испит за безбедност при работа, дека испитот е закажан на следниве термини:

• 26.06.2018 година - Испит за проверка на теоретското знаење на кандидатите (теоретски дел), од 9:00 до 11:00 часот и 

Повеќе

Решение

Решение за утврдување на критериумите и методологија за рангирање и избор на општини за кои ќе се обезбеди финансирање со средства од Буџетот на Министерството за труд и социјална политика за 2018 година за проширување на капацитетите за згрижување и воспитание на деца од предучилишна возраст

Повик за условен паричен надоместок

Министерството за труд и социјална политика ги известува корисниците на социјална парична помош во чии што домаќинства има членови кои што се редовни ученици во средно образование дека започнува поднесувањето на барањата за вклучување во Програмата за условен паричен надоместок за средно образование за учебната 2017/2018 година. Износот на Условениот паричен надоместок е 12.000,00 МКД на годишно ниво и овие средства се исплаќаат на мајката на ученикот.

Повеќе