15.12.2022

Средба Тренчевска-Тигањ: Ја продлабочуваме соработката меѓу двете држави во областите пазар на труд, социјална заштита и заштита од насилство

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска оствари средба со амбасадорката на Република Хрватска во земјава, Нивес Тигањ, на која стана збор за досегашната воспоставена соработка и можностите за идна соработка во областите кои се во надлежност на Министерството за труд и социјална политика.

Во насока на досегашната соработка, Министерството за труд и социјална политика  и Министерството за социјална политика и млади на Република Хрватска веќе имаат склучен Меморандум за соработка во областа на социјалната политика. Започнат е и процес на усогласување на текст за меморандум со Министерството за труд и пензиски систем, кое во меѓувреме се трансформираше во Министерството за труд и пензиски систем, семејство и социјална политика.

 

Министерката Тренчевска изрази интерес за пренесување на хрватското искуство потребно за процесот на преговарање и формулирање на преговарачките позиции на нашата држава со Европската Унија за поглавје 2 Слободно движење на работници и поглавје 19 Вработување и социјална политика. 

Хрватската амбасадорка Тигањ  изрази голема поддршка на Република Северна Македонија во преговарачкиот процес со ЕУ и воспоставување на потесна соработка помеѓу ресорните министерства на двете држави.

Соговорничките изразија подготвеност за воспоставување на продлабочена соработка и склучување на меморандуми за соработка и билатерални договори  за вработување на сезонски работници со што би се заштитиле правата на работниците на двете држави во насока на обезбедување на пристап до социјална заштита и заштита на правата кои произлегуваат од работен однос.

На средбата се разговараше и за размена на искуства помеѓу двете држави на прашањето за спречување и заштита од насилство врз жени.

Двете страни се согласија за продлабочување на соработката во областите пазар на труд, социјална заштита и заштита од насилство.

Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Овој веб сајт користи колачиња "Cookies", за да го подобри корисничкото искуство.

Доколку ги прифаќате условите притиснете “Се согласувам”. Повеќе инфо.

var prevDropDown = null; function dropDown(src) { if (prevDropDown != null) { prevDropDown.className = "mnuHidden"; } var id = src.id; var subMenuTable; var childID = id + '_submenu'; subMenuTable = document.getElementById(childID); subMenuTable.className = "mnuVisible"; prevDropDown = subMenuTable; }