Насловна линкови контакт мапа
Навигација
Насловна
Министер
За министерството
Мисија
Други раководни органи
Сектори
Односи со јавност
Слободен пристап до информации
Документи
Проекти
Медиа Центар
Програма Progress
Декада на Ромите
Новости
Претседавање со Декадата на Ромите
Документи
Ромски информативни центри
Проект Поддршка за имплементација на Стратегијата на Ромите
Проект Ревидирање на Стратегијата за Ромите
Меѓународна соработка
Европска интеграција
Соработка со Совет на Европа
Европска Социјална Повелба
Соработка со Меѓународната организација на трудот
Билатерална соработка
Регионална и мултилатерална соработка
Еднакви можности
Родова рамноправност
Заштита и превенција од секаков вид на дискриминација
Директиви/резолуција
Национален механизам за упатување на жртви на трговија со луѓе
Публикации од областа на еднаквите можности
Пазар на труд
Невработеност
Вработеност
Социјално партнерство
Плати
Трудова инспекција
Државен инспекторат за труд
Акции и активности
Социјална заштита
Услуги и права
Институции
Вонинституционална заштита
Социјално вклучување
Социјални реформи
Социјална инспекција
Детска заштита
Права од детска заштита
Детски градинки
Детски одморалишта
Договори за социјално осигурување
Пензиско и инвалидско осигурување
Пензиско и инвалидско осигурување
Пензиски реформи
Боречко-инвалидска заштита
Прописи
Закони
Правилници
Предлог закони
Донации
Контакти

Публикации

Прирачник за развој на социјални услуги за ранливите групи во локалните заедници

Анализа на состојбите во социјалната заштита и социјалното вклучување на локално ниво

Поимник на терминологијата на Европската унија

Од првиот чекор

Стандарди за рано учење и развој

Социјална слика на Македонија

Меѓународни стандарди на трудот-Ратификувани конвенции од Република Македонија

Правата и обврските на работодавачите и вработените од областа на безбедноста и здравјето при работа

Пребарај слободни работни места

 

Објава

Врз основа на член 12 од Закон за упатување работници од Република Македонија во други држави за изведување на градежни работи преку  проектни договори и за вршење на други сезонски работи ("Службен весник на Република Македонија" број 166/12), Комисијата за деташман при Министерството за труд и социјална политика, објавува

 П О В Т О Р Е Н  Ј А В Е Н   П О В И К
 за прибирање на барања од заинтересирани правни лица за учество при распределбата на правото за упатување на работници (деташман) за изведување на проектни договори во СР Германија, за периодот до 30 септември  2014 година

Повик
Прелиминарна ранг листа на лица со инвалидност групирани по работна позиција
Празници/неработни денови

Вториот ден на Велигден е неработен ден за сите граѓани на Република Македонија

Министерството за труд и социјална политика, соопштува дека согласно со Законот за празниците на РМ („Службен весник на РМ„ бр.21/98 и 18/07), 21 април, 2014 година (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар е неработен ден за сите граѓани на Република Македонија.          

Истовремено, Министерството за труд и социјална политика, на граѓаните од православна вероисповед и на граѓаните од католичка вероисповед во Република Македонија им го честита големиот христијански празник Велигден.

Велики Петок неработен ден за граѓаните од православна вероисповед

Министерството за труд и социјална политика, соопштува дека согласно со Законот за празниците на РМ („Службен весник на РМ„ бр.21/98 и 18/07), 18 април 2014 година (петок), Велики Петок, петок пред Велигден е неработен ден за граѓаните од православна вероисповед.  

Истовремено, Министерството за труд и социјална политика на граѓаните од православна вероисповед им го честита празникот. 

Настани/најави/соопштенија
Одбележан Меѓународниот ден на аутизмот
Министерот за труд и социјална политика Диме Спасов и Здружението на граѓани за третман на лица со аутизам, АДХД и аспергеров синдром „Во мојот свет“–Скопје на симболичен начин го одбележаа Меѓународниот ден на аутизмот- 2 април, редејќи голема сложувалка-симбол на оваа состојба пред Дневниот центар за деца со аутизам....
Инвестициите во изградба на нови градинки интензивно продолжуваат
Министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов и градоначалникот на Општина Ѓорче Петров, Сокол Митровски, денеска го посетија објектот наменет за нова детска градинка кој се наоѓа во рамки на ОУ “Димитар Поп Ѓеоргиев Беровски”....
Над 22.000 пензионери на Бањско климатска рекреација и наредните четири години
Министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов, денес ги посети пензионерите кои престојуваат во Дебарски бањи Цапа (Бањиште), во рамки на проектот “Бањско-климатска рекреација”....
Средба со претставници на Центарот за Даунов синдром
Министерот за труд и социјална политика Диме Спасов оствари средба со претставници на здружението на Центарот за Даунов синдром, по повод утрешниот Светски ден на лицата со Даунов синдром....
5.500 пензионери бесплатно на бања оваа година
Министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов, денес ги посети пензионерите кои престојуваат во Катлановска бања, во рамки на проектот “Бањско-климатска рекреација”. "Оваа година планираме да опфатиме бројка од околу 5.500 пензионери, кои ќе ја искористат оваа бесплатна услуга, која се состои од 6 полни пансиони, бесплатен превоз, здравствени прегледи и бањски третмани. Мене ми е особено важно што пензионерите кои до сега ја користеа оваа услуга и пензионерите со кои денеска остварив средба, се навистина задоволни од реализацијата на овој проект и од условите кои ги нудат бањите во Македонија за нив", истакна ресорниот министер....
Голем интерес кај приватните компании за мерката за вработување на млади
Министерот за труд и социјална политика Диме Спасов, денес се обрати пред членките на Стопанската Комора на Македонија на презентацијата за новите мерки за поттикнување на вработувањата во 2014 година....
Усвоена Декларацијата за еднаквост и недискриминација “Да ги направиме еднаквите можности и недискриминацијата реалност”
На денешната завршна конференција за проектот “Јакнење на капацитетите на државната и јавната администрација за спроведување на Националната стратегија за еднаквост и недискриминација по основ на етничка припадност, возраст, лица со ментална и телесна попреченост и пол”, во организација на Министерството за труд и социјална политика беше усвоена Декларацијата за соработка помеѓу институциите и нивно заедничко делување во полето на еднаквите можности, недискриминацијата и заштита на човековите права “Да ги направиме еднаквите можности и недискриминацијата реалност”....
Се овозможува бесплатен превоз за потполно глувите лица и лица со интелектуална попреченост
Министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов и министерот за транспорт и врски, Миле Јанакиески одржаа заедничка пресконференција на која информираа за новите измени во Законот за патен сообраќај. ...
Над 220.000 посети на џоб маркет
Министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов се обрати на советувањето на тема „Како до поголема вработливост на студентите и дипломците?“, поддржано од проектот „Градење капацитети за поголема вработливост“ при што посочи дека за младиот човек доаѓањето до посакуваното работно место е предизвик, дека до него се стигнува со континуирана надградба, но и дека формалното образование не е доволно за да се биде конкурентен на пазарот на трудот, туку потребно е континуирано надградување на личните способности и вештини....
Воведен е додатокот за глуви, започна реализацијата
Министерот за труд и социјална политика Диме Спасов оствари работна средба со претседателот на Националниот сојуз на глуви и наглуви Васко Марков и членови на Сојузот....
Петти Работен состанок за инклузија на Роми и Роми бегалци
Министерот за труд и социјална политика Диме Спасов учествуваше на петтиот Работен состанок за инклузија на Роми и Роми бегалци на којшто се информираше за степенот на реализација на утврдените приоритети и се утврдија насоките за натамошната социо-економска инклузија на Ромите во Република Македонија....
Со новите мерки за вработување, Владата поттикнува зголемување на вработеноста
Министерот за труд и социјална политика Диме Спасов се обрати на работилницата „Социјално претприемништво, можности и предизвици„ во рамки на Проектот Техничка поддршка на граѓанските организации –ТАКСО, финансиран од Европската Унија....
Ќе се гради нова градинка во општина Јегуновце
Министерот за труд и социјална политика Диме Спасов оствари средба со градоначалникот на Oпштина Јегуновце, Тони Коцески, раководителот на Центарот за вработување на Тетово, и претставници на Центарот за социјални работи Тетово. На средбата Спасов се информираше за функционирањето на дисперзираните канцеларии на Центарот за вработување и Центарот за социјални работи, кои претходно беа отворени во Јегуновце со кои се подобри достапноста но и квалитетот на услугите за граѓаните да можат поедноставно и полесно и со помалку трошоци да ги остваруваат своите права....
Трибина “Жените во улога на лобисти за правата на пензионерите во организација”
Министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов се обрати на трибината “Жените во улога на лобисти за правата на пензионерите во организација” на Дневниот центар за стари лица на Црвен крст на Град Скопје (Даре Џамбаз)....
Се зголемува заштитата на децата од злоупотреба и користење за питачење
Министерот за труд и социјална политика Диме Спасов, заедно со директорот на ЈУМЦСР-Скопје, Билјана Јарчевска  и директорoт  на Клиника за детски болести, Аспазија Софијанова одржаа прес конференција за медиумите на која информираа за измените во Законот за семејство....
Целосно реконструиран Домот за стари лица ЈОУ “Сју Рајдер” во Битола
Министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов, заменик министерот за локална самоуправа, Ѓоргија Сајкоски и градоначалникот на општина Битола, Владимир Талевски го отворија комплетно реконструираниот Дом за стари лица ЈОУ “Сју Рајдер” во Битола....
Нова мерка за вработување на млади лица до 29 години
Министерот за труд и социјална политика Диме Спасов, на прес конференција за медиумите информираше за законските промени со кои се врши поттикнување на вработувањата на младите лица до 29 годишна возраст во приватниот сектор....
Државниот секретар Кахвеџи на Регионална конференција на балканскиот здравствен форум во Белград
Државниот секретар на министерството за труд и социјална политика, Муедин Кахвеџи учествува на втората Регионална конференција на балканскиот здравствен форум што се одржува во Белград, Република Србија, а којашто е посветена на јакнењето и вклучувањето на сите релевантни институции и поединци во развојот и имплементацијата на активностите за подобрување на здравствената заштитата во регионот...
Адаптација на простор за градинка во општина Кривогаштани
Државниот секретар во Министерството за труд и социјална политика, Муедин Кахвеџи денес ја посети општина Кривогаштани, при што оствари средба со градоначалникот Тони Заткоски. Целта на средбата беше најавената адаптација на простор наменет за градинка во други просторни услови....
Инфо средби со млади невработени лица

Министерството за труд и социјална политика во насока на зголемување на информираноста на младите лица со можностите за вработување преку Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и информираноста со состојбите на пазарот на трудот почна со сет на активности за  промоција на можностите за вработување....
Стечајците од петок ќе можат да поднесуваат барања за да го остварат правото на материјално обезбедување
Министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов ги повика стечајците кои ги опфаќа Законот за материјално обезбедување на невработените лица поради приватизацијата на претпријатијата со доминантна сопственост на државата во периодот од 2000 до 2004 година, а коишто имаат работен стаж од над 25 години и коишто работата ја загубиле по основ на стечај и ликвидација или технолошки вишок во претпријатија во доминантна сопственост на државата, од петок во центрите за вработување на Агенцијата за вработување на Република Македонија да поднесат барања со цел да го остварат ова право....
Реновиран Дневниот центар за стари лица во Маџари
Министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов, градоначалникот на Општина Гази Баба, Тони Трајковски и претседателот на Сојуз на здруженијата на пензионерите на Македонија, Драги Аргировски го посетија реновираниот Дневен центар за стари лица во Маџари, Гази Баба....
Објавени три нови мерки за вработување, со 44.430.000 денари ќе се опфатат 1670 невработени
Mинистерот за труд и социјална политика, Диме Спасов оствари работна средба со Диомидис Николетопулос, Генерален извршен директор и Претседател на УО на Стопанска банка АД–Скопје, Тони Стојановски, Генерален директор за управување со ризици и член на УО и со Соња Николовска, Помошник директор на Сектор за кадри....
Комплетно реновиран Центарот за социјална работа во Ресен
Министерот за труд и социјална политика Диме Спасов го посети комплетно реновираниот Центар за социјална работа во Ресен.
Имено, реновирањето и адаптацијата на просториите во ЦСР Ресен е проект којшто го реализираат Министерството за труд и социјална политика и Светска Банка и има за цел подобрување на просторните и техничко- технолошки условите за работа на вработените од државната управа, во својство на квалитетен сервис на граѓаните.
...
Потпишaн Двегодишен работен план за Ран детски развој 2014-2015 година
Mинистерот за труд и социјална политика, Диме Спасов и претставникот на УНИЦЕФ за Македонија, Бертран Демулен потпишаa Двегодишен работен план за Ран детски развој 2014-2015 година....
Објавени повиците за Субвенционирање на вработување на млади лица до 29 години-прва шанса, Обука кај познат работодавач со субвенционирано вработување и Обука за побаруваните занимања на пазарот на трудот од сообраќајна струка
Министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов и директорот на Агенцијата за вработување на Република Македонија, Влатко Поповски информираа за три мерки од Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и тоа за програмата за Субвенционирање на вработување на млади лица до 29 години-прва шанса, Обука кај познат работодавач со субвенционирано вработување и Обука за побаруваните занимања на пазарот на трудот од сообраќајна струка....
Усогласено зголемувањето, од март за 600 денари повисоки пензии
Заменикот на Претседателот на Владата на Република Македонија и миинстер за финансии, Зоран Ставрески, министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов, директорот на Фондот за пензинско и инвалидско осигурување, Беким Незири и претседателот на Сојузот на здруженија на пензионерите на Македонија, Драги Аргировски остварија работна средба на којашто се разговараше за претстојното усогласување на пензиите за 2014 година и други прашања поврзани со социјалниот живот на пензионерите....
Предшколско згрижување и за децата во општина Градско
Министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов, заедно со градоначалникот на општина Градско, Жанета Франгова, претставници на локалната самоуправа од Велес и директорот на градинката ОЈУДГ “Димче Мирчев” од Велес го посетија објектот наменет за згрижување и воспитување на деца од предучилишна возраст во општината....
Завршна конференција од проектот
“Образование, вработување и еднаквост за жените од етничките малцинства”
Државниот секретар на министерството за труд и социјална политика, Муедин Кахвеџи се обрати на завршната конференција од проектот: “Образование, вработување и еднаквост за жените од етничките малцинства” чиј имплементатор беше Економската комора на Северозападна Македонија во партнерство со Здружение за локален рурален развој и Регионална развојна агенција Сенек – Пезинок - Словачка....
Транспарентност во рангирањето на апликациите од процесот на вработување на 300 лица со инвалидност

Министерот за труд и социјална политика Диме Спасов и директорот на ЈП Македонски шуми Жарко Караџоски, го презентираа рангирањето на апликациите од процесот на вработување на 300 лица со инвалидност на неопределено време за 2014 година пред  националните инвалидски организации....
Министерот Спасов во работна посета на Република Хрватска
Министерот за труд и социјална политика Диме Спасов е во работна посета на Република Хрватска при што оствари средба со министерот за труд и пензиски системи, Мирандо Мрсиќ. Министрите Спасов и Мрсиќ разговараа за процесот на вработување на лица со инвалидност и новиот закон за професионална рехабилитација и вработување на лица со инвалидност во Република Хрватска. Воедно на средбата се разменија мислења за намалување на невработеноста, политиките, активностите и мерките кои се преземаат во Македонија и во Хрватска кои се преземаат за поттикнување на вработувањето на младите лица, како и намалувањето на сивата економија....
Министерот Спасов во работна посета на Република Словенија
Министерот за труд и социјална политика Диме Спасов е во работна посета на Република Словенија при што оствари средба со министерот за труд, семејство, социјални работи и еднакви можности, Ања Копач Мрак....
Дебата за дискриминациските практики во областа на вработувањето и работните односи врз етничка припадност, возраст, пол и ментална и телесна попреченост
Државниот секретар на Министертвото за труд и социјална политика, Муедин Кахвеџи се обрати на дебатата за дискриминациските практики во областа на вработувањето и работните односи врз етничка припадност, возраст, пол и ментална и телесна попреченост во организација на „Полио плус“ – движење против хендикеп....
Промоција на PRV.MK
Mинистерот за труд и социјална политика Диме Спасов, постојаниот претставник на Програмата за развој на Обединетите Нации, Луиза Винтон и деканот на Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ), Димитар Трајанов ja промовираа првата Андроид апликација наменета за млади prv.mk....
Објавен конкурсот за Програмата за субвенционирање на вработување и Програмата за вработување на деца без родители и родителска грижа
Министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов, директорот на Агенцијата за вработување на Република Македонија, Влатко Поповски и раководителот   на Центарот за вработување на Град Скопје, Слободанка Алексовска на  конференција за медиумите информираа за Програмата за субвенционирано вработување и Програмата за вработување на деца без родители и родителска грижа....
Зголемување на минималната плата
Министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов на конференција за медиумите заедно со синдикалните организации информираше за планираното зголемување на минималната плата....
Бањско климатска рекреација на корисници на пензија во 2014 година
Министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов, директорот на Фондот за пензинско и инвалидско осигурување, Беким Незири и претседателот на Сојузот на здруженија на пензионери на Македонија, Драги Аргировски одржаа конференција за медиумите на којашто информира за Проектот „Бањско климатска рекреација на корисници на пензија за 2014 година“....
Решен долгогодишен проблем на стечајците
Министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов, денес пред стечајците ги образложи новите владини мерки кои премиерот Груевски ги промовираше вчера. Спасов истакна дека Владата ќе го реши долгогодишниот проблем со кој се соочуваше оваа група на граѓани....
Бањско климатска рекреација на пензионери-2014 година

Список на лица корисници на пензија кои ќе ја користат услугата на Бањско климатска рекреација за 2014 година

Поедноставување на процедурата за доставување на пријави од страна на работодавачите до Државниот инспекторат за труд (prijava@mtsp.gov.mk)

Известување за започнување на градежни работи

Известување за започнување со вршење на дејност

Известување за несреќа на работа

Известување за ноќна работа

Известување за прекувремена работа

Известување за работа на државен празник

Дополнителна информација
Од Законот за работните односи произлегува обврска за секое воведување на прекувремена работа, воведување на работа за време на државен празник, како и за ангажирањето на работници за ноќна работа, работодавачите претходно писмено да го известат подрачниот државен инспектор на трудот, односно да достави писмена пријава до Државниот инспекторат за труд, во законски утврдениот рок. Од друга страна, согласно со Законот за безбедноста и здравје при работа работодавачите исто така, имаат обврска во законски предвидените рокови да го известат Државниот инспекторат за труд за секоја настаната несреќа на работа, за секое започнување на вршење на градежни работи, како и за започнување со вршење на дејност....
Корисни информации

                                 

  Стоп педофилија

 

 

 

  
Copyright(c) 2008 Министерство за труд и социјална политика