Донесени заклучоците од министерскиот состанок за унапредување на правата на Ромите

На четвртиот министерски состанок по ред кој се одржа по усвојувањето на „Декларацијата на партнерите од Западен Балкан за интеграција на Ромите во рамките на процесот на проширување на ЕУ“ - Познанска декларација беа донесени заклучоци за унапредување на тековната работа за интеграција на Ромите во следните полиња: образованието, вработувањето, домувањето, антициганизмот, дигиталната вклученост, граѓанската регистрација.

Министрите од регионот цврсто решени во чекорите за унапредување на квалитетот на живот на Ромите

На четвртиот министерски состанок позитивните пракси од земјите претставнички ги истакнаа, министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска, заменик министерката за здравство и социјална заштита во Албанија, Денада Сефери, министерот за човекови права и бегалци во Босна и Херцеговина, Севлид Хуртиќ, третата вицепремиерка за малцински прашања и Човечки права на Косово, Емилија Реџепи, министерот за човекови и малцински права во Црна Гора, Фатмир Ѓека и министерот за човекови и малцински права и социјален дијалог на Србија, Томислав Жигманов.

Во тек е четвртиот по ред министерски состанок за унапредување на правата на Ромите

Домаќин на годишниот министерски состанок, четврти по ред по усвојувањето на „Декларацијата на партнерите од Западен Балкан за интеграција на Ромите во рамките на процесот на проширување на ЕУ“ - Познанска декларација е Република Северна Македонија. На состанокот добрите пракси од своите држави како и гледиштата за идните чекори ги истакнаа министри од Северна Македонија, Црна Гора, Србија, Босна и Херцеговина, Албанија и Косово.

Тренчевска за МРТВ 1: Ранливите категории на граѓани остануваат во фокусот на работата на Министерството, се грижиме за сите

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска во утринската програма на МРТВ 1, зборуваше за неколку актуелни теми кои се во надлежност на Министерството за труд и социјална политика.

Тренчевска: Најважниот резултат од Проектот ќе биде зајакнување на капацитетите на главните тела за човекови права во нашата држава

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска во своето обраќање на настанот по повод промоција на проектот „Поддршка на ЕУ за владеење на правото “ ги истакна клучните сегменти кои преку овој проект ќе се опфатат, а се тесно поврзани со работата на министерството.

Тренчевска: Преку системски решенија, овозможуваме достоинствен живот за пензионерите - антикризните мерки и повисоката минимална пензија го штитат животниот стандард на пензионерите

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска во Владата на Република Северна Македонија се сретна со претставниците на координативното тело за протести на пензионерите.

Тренчевска: Услугата помош и нега во домот достапна за 45 стари лица во Пласница

Услугата помош и нега во домот е достапна за 45 стари лица во општина Пласница. Услугата ја спроведува здружението за поддршка на идентификувани и потенцијални ранливи групи – „Жртва“, кое заедно со општина Пласница добија грант за развој на оваа услуга во рамки на Проектот за подобрување на социјалните услуги.

Тренчевска: Кризите зад нас, потребите и ранливоста на граѓаните ни покажаа колку е важен системот на социјална заштита

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска се обрати на конференцијата насловена „Социјалната работа и социјалната политика во време на глобални кризи“, во организација на Институтот за социјална работа и социјална, Филозофски факултет при Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ во Скопје и Министерството за труд и социјална политика како поддржувач и коорганизатор.

Тренчевска: Услугата помош и нега во домот станува достапна за 40 стари лица од Пробиштип и Кратово

Новите услуги во рамки на социјалната реформа продолжуваат да стануваат достапни за граѓаните ширум земјата. Конкретно, услугата помош и нега во домот е достапна и за околу 40 корисници – жители на Пробиштип и Кратово. Оваа услуга е наменета за немоќни и изнемоштени лица над 65 години и значително им го олеснува секојдневниот живот, а истовремено значи и поддршка за нивните семејства.

Настани/најави/соопштенија

22.09.2023

Донесени заклучоците од министерскиот состанок за унапредување на правата на Ромите

На четвртиот министерски состанок по ред кој се одржа по усвојувањето на „Декларацијата на партнерите од Западен Балкан за интеграција на Ромите во рамките на процесот на проширување на ЕУ“ - Познанска декларација беа донесени заклучоци за унапредување на тековната работа за интеграција на Ромите во следните полиња: образованието, вработувањето, домувањето, антициганизмот, дигиталната вклученост, граѓанската регистрација.

Повеќе

22.09.2023

Министрите од регионот цврсто решени во чекорите за унапредување на квалитетот на живот на Ромите

На четвртиот министерски состанок позитивните пракси од земјите претставнички ги истакнаа, министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска, заменик министерката за здравство и социјална заштита во Албанија, Денада Сефери, министерот за човекови права и бегалци во Босна и Херцеговина, Севлид Хуртиќ, третата вицепремиерка за малцински прашања и Човечки права на Косово, Емилија Реџепи, министерот за човекови и малцински права во Црна Гора, Фатмир Ѓека и министерот за човекови и малцински права и социјален дијалог на Србија, Томислав Жигманов.

Повеќе

22.09.2023

Во тек е четвртиот по ред министерски состанок за унапредување на правата на Ромите

Домаќин на годишниот министерски состанок, четврти по ред по усвојувањето на „Декларацијата на партнерите од Западен Балкан за интеграција на Ромите во рамките на процесот на проширување на ЕУ“ - Познанска декларација е Република Северна Македонија. На состанокот добрите пракси од своите држави како и гледиштата за идните чекори ги истакнаа министри од Северна Македонија, Црна Гора, Србија, Босна и Херцеговина, Албанија и Косово.

Повеќе

22.09.2023

Тренчевска за МРТВ 1: Ранливите категории на граѓани остануваат во фокусот на работата на Министерството, се грижиме за сите

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска во утринската програма на МРТВ 1, зборуваше за неколку актуелни теми кои се во надлежност на Министерството за труд и социјална политика.

Повеќе

21.09.2023

Тренчевска: Најважниот резултат од Проектот ќе биде зајакнување на капацитетите на главните тела за човекови права во нашата држава

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска во своето обраќање на настанот по повод промоција на проектот „Поддршка на ЕУ за владеење на правото “ ги истакна клучните сегменти кои преку овој проект ќе се опфатат, а се тесно поврзани со работата на министерството.

Повеќе

20.09.2023

Тренчевска: Преку системски решенија, овозможуваме достоинствен живот за пензионерите - антикризните мерки и повисоката минимална пензија го штитат животниот стандард на пензионерите

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска во Владата на Република Северна Македонија се сретна со претставниците на координативното тело за протести на пензионерите.

Повеќе

20.09.2023

Тренчевска: Услугата помош и нега во домот достапна за 45 стари лица во Пласница

Услугата помош и нега во домот е достапна за 45 стари лица во општина Пласница. Услугата  ја спроведува здружението за поддршка на идентификувани и потенцијални ранливи групи – „Жртва“, кое заедно со општина Пласница добија грант за развој на оваа услуга во рамки на Проектот за подобрување на социјалните услуги.

Повеќе

19.09.2023

Тренчевска: Кризите зад нас, потребите и ранливоста на граѓаните ни покажаа колку е важен системот на социјална заштита

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска се обрати на конференцијата насловена  „Социјалната работа и социјалната политика во време на глобални кризи“, во организација на Институтот за социјална работа и социјална, Филозофски факултет при Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ во Скопје и Министерството за труд и социјална политика како поддржувач и коорганизатор.

 

Повеќе

18.09.2023

Тренчевска: Услугата помош и нега во домот станува достапна за 40 стари лица од Пробиштип и Кратово

Новите услуги во рамки на социјалната реформа продолжуваат да стануваат достапни за граѓаните ширум земјата. Конкретно, услугата помош и нега во домот е достапна и за околу 40 корисници – жители на Пробиштип и Кратово. Оваа услуга е наменета за немоќни и изнемоштени лица над 65 години и значително им го олеснува секојдневниот живот, а истовремено значи и поддршка за нивните семејства.

Повеќе

15.09.2023

Отворен нов центар за дневен престој на деца со попреченост во Струмица

Од денеска во Струмица и официјално започнува да работи новиот Центар за дневен престој на деца со попреченост. Во центарот за децата со попреченост ќе се спроведуваат разновидни активности како и услуги со индивидуален третман. Услугите ќе ги спроведува здружението за поддршка во развојот и специјална едукација и рехабилитација на децата – Едупрактика која заедно со општина Струмица доби грант за развој на оваа услуга.

Повеќе

15.09.2023

Тренчевска: Цврсто ги поддржувам активностите кои придонесуваат кон правилен развој на децата

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска во јавната детска градинка „Виножито“ во Струмица заедно со претседателот на здружение Раст, Александар Петровски преку активности го означија Реактивирањето на кампањата за подигнување на свесноста за растот кај децата како иницијатива на Здружението на родители на деца со ендокринолошки заболувања  „РАСТ“ и Министерството за труд и социјална политика. 

Повеќе

14.09.2023

Тренчевска: Наша цел е да овозможиме повеќе простор за развој и лично изразување на младите глуви и наглуви лица

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска се сретна со претставници од Младинското здружение на глуви и наглуви „Млад знак“ и асоцијацијата „Гласни раце“. На средбата се зборуваше за финансиското работење на Националниот Сојуз на глуви и наглуви на Република Северна Македонија, како и можностите за нови критериуми за распределување на буџетите со што ќе им се овозможат повеќе средства на младите за активности. Исто така беше разговарано и за значењето на толкувачите и ангажирање и обучување на нови согласно потребите на глувите лица.

Повеќе

13.09.2023

Тренчевска: Продолжуваме да работиме за подобра иднина на младите во нашата држава

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска потпиша меморандум за разбирање со Небојша Мојсоски, Раководителот на Активноста на УСАИД за млади кои активно создаваат можности во Република Северна Македонија, потпишавме меморандум за разбирање помеѓу организацијата Унапредување на економиите за посилни заедници и Министерството за труд и социјална политика. Воедно одржа средба со Кристофер Доџ ВД. Директорот на УСАИД на канцеларијата за економски развој.

Повеќе

12.09.2023

Тренчевска: Социјалните претпријатија ќе придонесат во креирање на нови работни места за ранливите групи

Пред Центарот на социјални претпријатија се одржа „Третиот саем на социјални претпријатија“ во Скопје. Со учество на околу 50-тина штандови се промовираа производи и услуги на социјални претпријатија од земјава, но и од Србија, Црна Гора, Косово и Албанија.

Повеќе

12.09.2023

Тренчевска: Интегрирањето на родовата перспектива е наша обврска во процесот на пристапување во ЕУ

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска заедно со амбасадорот на Европската Унија во Република Северна Македонија, Дејвид Гир и претставници од регионот се обратија на регионалниот форум: родова еднаквост во пристапувањето на Европската Унија.

Повеќе

12.09.2023

Тренчевска: Само со поголема меѓусекторска соработка и навремено изрекување на мерки ќе го превенираме фемицидот како најтежок акт на насилство врз жените

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска се обрати на конференцијата „Фемицид во Северна Македонија и Западниот Балкан – Меѓународни стандарди и практика на судовите – презентација на извештаи“. На конференцијата поздравно се обратија и Билјана Брејтвејт, програмската директорка за Западен Балкан, AIRE центар, Викторија Аврамовска - Мадиќ, заменик министерката за правда на Северна Македонија, Наташа Габер-Дамјановска, директорката на Академијата за судии и јавни обвинители на Северна Македонија, Ендрју Бранд, Раководителот на програмите во Британската Амбасада во Северна Македонија.

Повеќе

11.09.2023

Интеграцијата на Ромите – главен фокус на средбата помеѓу Тренчевска и Сарацин

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска се сретна со германскиот специјален пратеник за Западен Балкан Мануел Сарацин и амбасадорката на Сојузна Република Германија во Република Северна Македонија, Петра Дрекслер. На средбата се разговараше за заложбите на Владата и Министерството за труд и социјална политика во насока на унапредување на квалитетот на живот на Ромите во државата.

Повеќе

11.09.2023

Отворена нова подрачна канцеларија на Меѓуопштинскиот Центар за социјални работи, Кавадарци во Општина Росоман 

Во Општина Росоман започна со работа новата подрачна канцеларија на Центарот за социјални работи, Кавадарци. По тој повод министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска беше во посета на Општина Росоман.

Повеќе

07.09.2023

Тренчевска: Општина Делчево добива нова градинка со капацитет за 130 деца, потпишан договорот за нејзина изградба 

Во просториите на Општина Делчево, денес се потпиша Договор за изградба на нова детска градинка помеѓу Министерството за труд и социјална политика претставувано од министерката Јованка Тренчевска и Општина Делчево од страна на градоначалникот на Општина Делчево, Горан Трајковски и изведувачот кој е задолжен да ја изгради.

Повеќе

06.09.2023

Тренчевска од конференцијата на ОБСЕ: Поголемата вклученост на жените во политиката гарантира решавање на повеќе предизвици со кои се соочуваат жените

„Како Влада, посветено работиме на промовирање на родовата еднаквост во сите области. Затоа и еден од првите чекори што ги презедовме во 2017 година беше ратификацијата на Истанбулската конвенција. За да можеме да зборуваме за унапредување на статусот на жената во општеството, прво мора да ги извлечеме од деценискиот предизвик кој стои како главна бариера за нивниот успех, а тоа е насилството“, истакна Тренчевска во своето обраќање на конференцијата за родова еднаквост и зајакнување на улогата на жените.

Повеќе

06.09.2023

МТСП: Одржана првата конститутивна седница на работната група, ќе се носат социјални мерки и измени или нов закон за минималната пензија

Работната група за разгледување на предлози за прашањето за најниската пензија во Република Северна Македонија,  и пакет мерки за помош и поддршка на пензионерите денес ја одржа првата конститутивна седница.

Повеќе

05.09.2023

Тренчевска за МРТВ 1: Насочени сме кон добри политики и мерки кои ќе го задржат пензискиот систем стабилен

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска беше гостин во тема на денот на МРТВ 1, каде што зборуваше за актуелностите околу пензиите.

„Утре започнува со работа работната група која ќе работи на измени или ново законско решение за пензиско и инвалидско осигурување за минимална пензија и социјални мерки за пензионерите со ниски пензии. Ќе се разгледуваат сите пристигнати предлози од здруженија на пензионери, од иницијативни одбори на пензионери кои протестираат, партија на пензионери и други чинители,“ посочи Тренчевска.

Повеќе

05.09.2023

МТСП: Во тек е исплатата на правата од социјална и детска заштита

Министерството за труд и социјална политика информира дека денеска започна исплатата на правата од социјална, детска и цивилна заштита за месец август 2023 година.

Повеќе

04.09.2023

Старите лица од општина Босилово добија нов центар за дневен престој

Пензионерите и постарите лица кои живеат во општина Босилово за првпат добиваат Центар за дневен престој на стари лица со активно стареење. Центарот е лоциран во населеното место Турново и ќе може секојдневно да го посетуваат до 24 корисници, каде преку различен вид активности кои ќе се спроведуваат под надзор на стручни лица, добиваат можност за квалитетен, активен живот и социјализација. 

Повеќе

04.09.2023

Официјално започна со работа првата градинка во Босилово, 55 деца ќе добијат предучилишно воспитание и образование

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска заедно со градоначалникот на Босилово, Ристо Манчев денеска го одбележаа официјалното отпочнување со работа на градинката „Среќни насмевки“ во Босилово.

Повеќе

01.09.2023

Тренчевска: Мојата генерација веќе 20 години е во чекална, затоа имаме должност кон младите нашата држава да стане дел од ЕУ 

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска вечерва на отворената трибина „Ние сме Европа“ зборуваше за вредностите кои Владата на Република Северна Македонија ги носи преку мерки и политики, а го трасираат патот на државата кон Европската Унија. 

Повеќе

01.09.2023

Тренчевска за КТВ: Сите барања на пензионерите ќе се дискутираат во работната група, нема да има пензија под прагот на сиромаштија 

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска во гостувањето на утринската емисија „Утро“  на КТВ - Кавадарци, зборуваше за актуелностите поврзани со пензиите. Таа истакна дека досега се реализирани средби со Сојузот на пензионери, со здруженијата низ градовите во државата, со претставници на иницијативните одбори на пензионерите кои протестираат и  Партијата на пензионери.  

Повеќе

31.08.2023

Тренчевска: Потврдена е силната поддршка на УНИЦЕФ во активностите на министерството

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска се сретна со претставничката на УНИЦЕФ, Патриција Ди Џовани и претставници од канцеларијата на УНИЦЕФ во Скопје. На средбата дискусијата беше со фокус на детската заштита. Отворени беа теми за Детската гаранција, стратегијата за родителство како важен документ кој придонесува во развојот на децата и новата кампања на Министерството за труд и социјална политика во соработка со УНИЦЕФ за промоција на менталното здравје кај младите – „Walk and talk“.

Повеќе

31.08.2023

Со новата градинка „Први Стапки“ проширен капацитетот за 100 деца во Општина Карпош  

Грижата за најмладите и континуирано подобрување на услугите наменети за нив е врвен приоритет на Владата, што се реализира преку социјалната реформа. Сто дечиња од општината Карпош ќе бидат згрижени во целосно новиот објект именуван „Први стапки“, кој се наоѓа до постојната градинка ЈГДУ „Орце Николов“ во населбата Карпош 3.  

Повеќе

Медиумски активности

Најава за медиумски активности

На 22 септември 2023 година во хотел DoubleTree by Hilton во Скопје со почеток во 10 часот ќе се одржи годишниот министерски состанок, четврти по ред по усвојувањето на „Декларацијата на партнерите од Западен Балкан за интеграција на Ромите во рамките на процесот на проширување на ЕУ“ - Познанска декларација (Земји учеснички Република Северна Македонија, Црна Гора, Србија, Босна и Херцеговина, Албанија и Косово)

Целта е да се оцени напредокот постигнат во изминатите 12 месеци, да се идентификуваат преостанатите предизвици и да се разговара за конкретни чекори на кои што треба да се даде приоритет во наредната година.

По завршувањето на настанот предвидена е прес-конференција на која ќе бидат истакнати заклучоците од состанокот и притоа ќе биде предвидено време за прашања на темата од страна на медиумите.

Го покануваме вашиот медиум да ги проследи поздравните обраќања на настанот и прес-конференцијата.

Празници/неработни денови

25 септември 2023 година (понеделник), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека, согласно со Законот за празниците на РМ („Службен весник на РМ„ бр.21/98 и 18/07), 25 септември 2023 година (понеделник), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур е неработен ден за припадниците на еврејската заедница во Република Северна Македонија.

Истовремено, Министерството за труд и социјална политика на припадниците на еврејската заедница во Република Северна Македонија им го честита празникот Јом Кипур.

Политика за квалитет 

Министерството за труд и социјална политика на Република Македонија е институција специјализирана за регулирање на пазарот на труд, социјалната заштита, детската заштита, социјалното осигурување, пензиско и инвалидско осигурување, боречко инвалидска заштита. Во своето работење препознатливи се принципите: професионалност, квалитет, независност и коректност.

        Во прилог политиката на квалитет на Министерството за труд и социјална политика.


Политика за приватност 


Повеќе

Процедура за права на субјектите на лични податоци 

Повеќе

Публикации

Повици/ огласи

Јавен оглас

за финансирање на проекти за изградба, доградба, адаптација и опремување на објекти за проширување на капацитетите за згрижување и воспитание на деца од предучилишна возраст со средства од Буџетот на Министерството за труд и социјална политика

Известување

Министерството за труд и социјална политика согласно со член 163 од Законот за социјална заштита („Службен весник на Република Северна Македoнија“ бр. 104/19 и 146/19), дава дозвола за вршење работи од социјалната заштита на установи од социјална заштита и на други даватели на социјални  услуги. 

Повеќе

Јавен повик 

Министерството за труд и социјална политика  известува дека во насока на унапредување и развој на социјалните услуги на локално ниво и подобрување на квалитетот и пристапот на услугите согласно потребите на граѓаните  во социјален ризик и социјална исклученост, во континуитет ќе продолжи со  активности за финансирање на проекти  за изградба, доградба, адаптација и опремување на  објекти  за проширување на капацитетите за  обезбедување на услугите со средства од Буџетот на Министерството за труд и социјална  политика или со други извори на средства.

Повеќе
Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Овој веб сајт користи колачиња "Cookies", за да го подобри корисничкото искуство.

Доколку ги прифаќате условите притиснете “Се согласувам”. Повеќе инфо.

var prevDropDown = null; function dropDown(src) { if (prevDropDown != null) { prevDropDown.className = "mnuHidden"; } var id = src.id; var subMenuTable; var childID = id + '_submenu'; subMenuTable = document.getElementById(childID); subMenuTable.className = "mnuVisible"; prevDropDown = subMenuTable; }