Тренчевска: Младите ја движат државата напред, вложувањето во нив останува во нашиот фокус

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска присуствуваше на Младинската конференција „Младите во Отворен Балкан – шанси и перспективи за сигурен напредок во регионот“, организирана од страна на Агенцијата за млади и спорт на Република Северна Македонија. На конференцијата беа присутни и Министерот за Млади и спорт на Република Србија, Вања Удовичиќ, Министерот за Млади и спорт на Црна Гора, Василије Лалошевиќ, заменици министрите за образование и наука и култура како и Директорот на Агенција за Млади и Спорт, Наумче Мојсовски и Националната координаторка на Отворен Балкан, Нола Исмајлоска.

МТСП: Корисниците на гарантирана минимална помош ќе остварат паричен додаток заради покривање на дел од трошоците за потрошувачка на енергенси во домаќинството за месеците од октомври до март

Министерството за труд и социјална политика, преку прилагодување на прописите од областа на социјалната заштита, обезбеди олеснет пристап до остварување на правото на гарантирана минимална помош и остварување на паричен додаток заради покривање на дел од трошоците за потрошувачка на енергенси во домаќинството и за месеците од април до септември за време на вонредни околности, односно за времетраењето на пандемијата со КОВИД 19.

Тренчевска за Ал Џезира: Работиме на зголемување на обемот и достапноста на социјалните услуги

Министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска денеска во интервјуто за Ал Џезира зборуваше за измените во Законот за работни односи и правата и услугите на лицата со попреченост.

Во тек е исплатата на правата од социјална и детска заштита

Министерството за труд и социјална политика информира дека денеска започна исплатата на правата од социјална, детска и цивилна заштита за месец јули 2022 година.

Тренчевска: Ранливите категории на граѓани се секогаш во нашиот фокус

„Една од првите задачи кога дојдов како министерка беше измената на Законот за пензиско и инвалидско осигурување со кој што се регулирани пенизиите. Заедно со Сојузот на здруженијата на пензионери и Партијата на пензионери во Република Северна Македонија преку социјален дијалог дојдовме до измени на законот со цел подобрување на животот и статусот на пензионерите во нашата држава“ рече Тренчевска.

Тренчевска: Работиме на унапредување на социјалните услуги со цел поквалитетен живот на лицата со попреченост и старите лица

Министерката за труд и социјална политика денеска гостуваше на утринската програма на Македонска Радио Телевизија. Темите на кои што министерката говореше беа поврзани со услугата лична асистенција, вториот јавен повик за социјални услуги во општините, новата методологија за усогласување на пензиите и детската заштита.

Тренчевска: Со потпишувањето на Меморандум за соработка со Министерството за семејство и социјална политика на Република Полска и размена на искуства, ги зајакнуваме нашите пријателски односи

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска за време на престојот во Република Полска, оствари билатерална средба со министерката за семејство и социјална политика на Република Полска, Марлена Малаг.

МТСП: Објавен јавен повик за општините, градот Скопје и општините на град Скопје за обезбедување на средства за давање на социјални услуги

Министерството за труд и социјална политика ги повикува Општините, Градот Скопје и Општините во градот Скопје да аплицираат на јавниот повик за обезбедување на средства за давање на социјални услуги, со цел да продолжи давањето на социјалните услуги воспоставени на локално ниво од страна на општините. Услугите се реализираат во соработка со лиценциран давател на услугата, со финансиска поддршка од министерството, а се однесува за ранливи групи на граѓани, за кои е утврдена потребата од одреден вид на услуга.

Настани/најави/соопштенија

11.08.2022

Тренчевска: Младите ја движат државата напред, вложувањето во нив останува во нашиот фокус

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска присуствуваше на Младинската конференција „Младите во Отворен Балкан – шанси и перспективи за сигурен напредок во регионот“, организирана од страна на Агенцијата за млади и спорт на Република Северна Македонија. На конференцијата беа присутни и Министерот за Млади и спорт на Република Србија, Вања Удовичиќ, Министерот за Млади и спорт на Црна Гора, Василије Лалошевиќ, заменици министрите за образование и наука и култура како и Директорот на Агенција за Млади и Спорт, Наумче Мојсовски и Националната координаторка на Отворен Балкан, Нола Исмајлоска.

Повеќе

05.08.2022

МТСП: Корисниците на гарантирана минимална помош ќе остварат паричен додаток заради покривање на дел од трошоците за потрошувачка на енергенси во домаќинството за месеците од октомври до март 

Министерството за труд и социјална политика, преку прилагодување на прописите од областа на социјалната заштита, обезбеди олеснет пристап до остварување на правото на гарантирана минимална помош и остварување на паричен додаток заради покривање на дел од трошоците за потрошувачка на енергенси во домаќинството и за месеците од април до септември за време на вонредни околности, односно за времетраењето на пандемијата со КОВИД 19.

Повеќе

04.08.2022

Тренчевска за Ал Џезира: Работиме на зголемување на обемот и достапноста на социјалните услуги

Министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска денеска во интервјуто за Ал Џезира зборуваше за измените во Законот за работни односи и правата и услугите на лицата со попреченост.

Повеќе

04.08.2022

Во тек е исплатата на правата од социјална и детска заштита

Министерството за труд и социјална политика информира дека денеска започна исплатата на правата од социјална, детска и цивилна заштита за месец јули 2022 година.

Повеќе

01.08.2022

Тренчевска: Ранливите категории на граѓани се секогаш во нашиот фокус

„Една од првите задачи кога дојдов како министерка беше измената на Законот за пензиско и инвалидско осигурување со кој што се регулирани пенизиите. Заедно со Сојузот на здруженијата на пензионери и Партијата на пензионери во Република Северна Македонија преку социјален дијалог дојдовме до измени на законот со цел подобрување на животот и статусот на пензионерите во нашата држава“ рече Тренчевска.

Повеќе

01.08.2022

Тренчевска: Работиме на унапредување на социјалните услуги со цел поквалитетен живот на лицата со попреченост и старите лица

Министерката за труд и социјална политика денеска гостуваше на утринската програма на Македонска Радио Телевизија. Темите на кои што министерката говореше беа поврзани со услугата лична асистенција, вториот јавен повик за социјални услуги во општините, новата методологија за усогласување на пензиите и детската заштита.

Повеќе

30.07.2022

Тренчевска: Со потпишувањето на Меморандум за соработка со Министерството за семејство и социјална политика на Република Полска и размена на искуства, ги зајакнуваме нашите пријателски односи

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска за време на престојот во Република Полска, оствари билатерална средба со министерката за семејство и социјална политика на Република Полска, Марлена Малаг.

Повеќе

29.07.2022

МТСП: Објавен јавен повик за општините, градот Скопје и општините на град Скопје за обезбедување на средства за давање на социјални услуги

Министерството за труд и социјална политика ги повикува Општините, Градот Скопје и Општините во градот Скопје да аплицираат на јавниот повик за обезбедување на средства за давање на социјални услуги, со цел да продолжи давањето на социјалните услуги воспоставени на локално ниво од страна на општините. Услугите се реализираат во соработка со лиценциран давател на услугата, со финансиска поддршка од министерството, а се однесува за ранливи групи на граѓани, за кои е утврдена потребата од одреден вид на услуга.

Повеќе

28.07.2022

МТСП: Градиме систем кој е праведен и прилагоден на лицата со попреченост

Министерството за труд и социјална политика по наводите на Коалицијата „Менуваме“ во некои од медиумите, за „остварувањето на праватa за еднаквост, достоинствен живот и вклучување на лицата со попреченост во целокупниот јавен живот“, ја информира јавноста дека, согласно Програмата за работа на Владата на РСМ за 2022, предвидено е зголемување на правото на посебен додаток за 15 % за сите три категории на корисници на ова право, а измените и дополнувањата на Законот за заштита на децата е влезен во собраниска процедура и обезбедени се средства за ова покачување со ребалансот на буџетот.

Повеќе

28.07.2022

Тренчевска од Полска: Социјалното претприемништво води до повеќекратни социјални решенија и отворање на работни места

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска во рамки на престојот на Република Полска, го посети социјалното претпријатие АРКА, кое претставува успешен модел за создавање интегрирани социјални услуги за грижа на старите лица и каде на едно место се обезбедува дневен престој, услугата за одмена на семејна грижа и вон-семејна социјална заштита.

Повеќе

27.07.2022

МТСП: Изгласана Стратегијата за родова еднаквост 2022-2027 година

Изгласана Стратегијата за родова еднаквост 2022-2027 година која е основен стратешки документ на Република Северна Македонија со кој се воспоставува сеопфатна рамка за понатамошни активности во насока на унапредување на родовата еднаквост и зајакнување на жените.

Повеќе

27.07.2022

Тренчевска за Националната Полска Телевизија: Како министерство ја препознаваме важноста и улогата на социјалните претпријатија за поддршка на најранливите граѓани 

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска во текот на посетата на Фондацијата Барка како дел од еднонеделната посета на Република Полска даде изјава за Националната Полска Телевизија. Посетата на Полска ја истакна како важна можност за Северна Македонија да го осознае долгогодишното искуство, да се видат добри примери и успешни приказни на Република Полска во развој и поддршка на социјалното претприемништво и социјалната економија.

Повеќе

27.07.2022

МТСП: Во тек е етапната исплата на јулските пензии

Министерството за труд и социјална политика известува дека на ден 27. 07.2022 година (среда) започнува етапната исплата на јулските пензии, кои продолжуваат да се исплатуваат предвремено.

Повеќе

26.07.2022

Тренчевска за „Пензионер“: Подобрување на квалитетот на животот на највозрасните преку усогласување на пензиите и други мерки, е мој приоритет

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска за месечното издание на весникот „Пензионер“, зборуваше за политиките и мерките кои Владата на Република Северна Македонија и Министерството за труд и социјална политика, ги креира и реализира со цел подобрување на квалитетот на живот на највозрасната категорија на граѓани во нашата држава.

Повеќе

Медиумски активности

Најава за медиумски активности

Празници/неработни денови

Политика за квалитет 

Министерството за труд и социјална политика на Република Македонија е институција специјализирана за регулирање на пазарот на трудот, социјалната заштита, детската заштита, пензиско и инвалидско осигурување и боречко-инвалидска заштита.

             

Во прилог ја доставуваме политиката на квалитет на Министерството за труд и социјална политика, согласно барањата на меѓународниот стандард  ISO 9001:2015.

Политика за приватност 


Повеќе

Процедура за права на субјектите на лични податоци 

Повеќе

Публикации

Повици/ огласи

Објавено на 22.07.2022

Проект за подобрување на социјалните услуги 

ЈАВЕН ПОВИК ДО ОПШТИНИТЕ И ОПШТИНИТЕ ВО ГРАДОТ СКОПЈЕ И ПОТЕНЦИЈАЛНИ ДАВАТЕЛИ НА УСЛУГИ ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ЗА АПЛИЦИРАЊЕ ЗА ГРАНТ ЗА РАЗВОЈ НА СОЦИЈАЛНИ УСЛУГИ

Министерството за труд и социјална политика го имплементира Проектот за подобрување на социјалните услуги (ППСУ) со финансиска поддршка од Меѓународната Банка за обнова и развој (Кредит Бр: 8902–МК). Проектот има за цел да го подобри пристапот до услугите за згрижување и воспитание на деца од предучилишна возраст и пристапот до социјални надоместоци и услуги.

Една од главните цели на проектот е развој и подобрување на квалитетот на социјалните услуги во локалните заедници, согласно потребите на граѓаните и зголемување на пристапот до социјалните услуги наменети за ранливите групи на граѓани, постарите лица, лицата со попреченост и други лица.  

Општините заедно со потенцијални даватели на услуги можат да аплицираат за грантови наменети за проекти за развој на следните социјални услуги:

  • услуги на советување
  • услуги во домот (Помош и нега во домот и Лична асистенција)
  • услуги во заедницата (Центар за дневен престој за бездомни лица, Центар за дневен престој за лица со попреченост, Центар за дневен престој за стари лица, Центар за рехабилитација, Центар за привремен престој на деца кои ќе се затекнат без родителска грижа или како скитаат и деца жртви на злоупотреба, Центар за бездомници, Центар за жртви на семејно насилство, Центар за жртви на родово-базирано насилство и Центар за жени жртви на сексуално насилство и силување, Центар за жртви на трговија со луѓе, Центар за одмена на семејна грижа).

Повеќе

Јавен оглас

за финансирање на проекти за изградба, доградба, адаптација и опремување на објекти за проширување на капацитетите за згрижување и воспитание на деца од предучилишна возраст со средства од Буџетот на Министерството за труд и социјална политика

Известување

Министерството за труд и социјална политика согласно со член 163 од Законот за социјална заштита („Службен весник на Република Северна Македoнија“ бр. 104/19 и 146/19), дава дозвола за вршење работи од социјалната заштита на установи од социјална заштита и на други даватели на социјални  услуги. 

Повеќе

Јавен повик 

Министерството за труд и социјална политика  известува дека во насока на унапредување и развој на социјалните услуги на локално ниво и подобрување на квалитетот и пристапот на услугите согласно потребите на граѓаните  во социјален ризик и социјална исклученост, во континуитет ќе продолжи со  активности за финансирање на проекти  за изградба, доградба, адаптација и опремување на  објекти  за проширување на капацитетите за  обезбедување на услугите со средства од Буџетот на Министерството за труд и социјална  политика или со други извори на средства.

Повеќе
Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Овој веб сајт користи колачиња "Cookies", за да го подобри корисничкото искуство.

Доколку ги прифаќате условите притиснете “Се согласувам”. Повеќе инфо.

var prevDropDown = null; function dropDown(src) { if (prevDropDown != null) { prevDropDown.className = "mnuHidden"; } var id = src.id; var subMenuTable; var childID = id + '_submenu'; subMenuTable = document.getElementById(childID); subMenuTable.className = "mnuVisible"; prevDropDown = subMenuTable; }