23.09.2021

Shahpaska: Do të shqyrtojmë mënyrë të re për të përmirësuar standardin pensional 

“Edhe gjatë krizës ekonomike dhe shëndetësore, që preku të gjitha vendet në botë, jo vetëm vendin tonë, ne arritëm të paguanim rregullisht pensionet e 325,000 pensionistëve”, tha ministrja e Punës dhe Politikës Sociale Jagoda Shahpaska në një intervistë për “Utrinski brifing”. Ajo vuri në dukje se përmes reformës pensionale, pensionet do të harmonizohen dhe do të rriten sepse fondi pensional është në gjendje të qëndrueshme. Sipas saj, ekonomia gradualisht do të rimëkëmbet me rritjen e PBB-së - për të cilën ka analiza serioze se do të jetë mbi 4.1%, kurse pensionet do të vazhdojnë të rriten.

 

“Në fund të vitit, ne do të hapim debat për harmonizimin e metodologjisë për harmonizimin e pensioneve. Do të shqyrtohet një mënyrë e re për të përmirësuar standardin pensional. Kur i krahasojmë pensionet mesatare që janë paguar në vitin 2017, tani ato janë rritur për rreth 2,000 denarë. Harmonizimi i pensioneve do të vazhdojë, dhe atë që e kemi premtuar se pensioni më i ulët do të jetë 10.700 denarë, do ta realizojmë”,  tha Shahpaska.

Me reformën sociale, qytetarëve që nuk janë përfitues të pensionit dhe shërbimeve të tjera sociale u sigurohet një pagesë mujore prej 6,000 denarësh, plus një shtesë prej 1.000 denarësh - për të mbuluar një pjesë të shpenzimeve të konsumit të energjisë në familje, të harmonizuar me rritjen e shpenzimeve të jetës në vitin e kaluar të publikuar nga Enti Shtetëror i Statistikës. Këtë shërbim social e shfrytëzojnë 9,446 qytetarë tanë.

Sipas ministres Shahpaska, lufta kundër varfërisë qëndron lartë në agjendën e Qeverisë dhe Ministrisë së Punës dhe Politikës Sociale. Në këtë drejtim, të dhënat e fundit tregojnë se papunësia për tremujorin e dytë të vitit 2021 është në nivelin më të ulët të të gjitha kohërave prej 15.9%. Para pandemisë në vitin 2019, ishte 17.2%.

“Qeveria me 6 paketat financiare u përpoq të kursejë vende pune. Vlerësimet tona, si dhe ato të organizatave financiare ndërkombëtare dhe organizatave të tjera joqeveritare, janë se këto pako masash mbrojtëse kanë kursyer deri në 80,000 punonjës”, tha Shahpaska.

Shahpaska vuri në dukje se me ndryshimet e Ligjit për falimentim, u sigurua një kompensim mujor prej 9,242 denarë, ku u përfshinë edhe 1,100 falimentues të tjerë.​

Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Kjo ueb faqe përmban "cookies" për të përmirësuar përvojën e shfrytëzuesve.

Nëse i pranoni kushtet, shtypni "Pajtohem". Më shumë Info.