Во тек обуките за интегрирано управување со случаи

Во тек се обуките за управување со случаи кои се дел од реформата на социјалната заштита, а ги спроведува Министерството за труд и социјална во партнерство со УН агенциите и Агенцијата за вработување. По завршувањето на обуките во Македонија ќе се воспостави систем на социјални услуги во заедницата кои нудат услуги и поддршка по мерка на поединецот.

Ова значи дека едно стручно лице ќе управува со случајот и ќе има обврска да го следи семејството. На овој начин, социјалниот работник многу подобро ќе ги знае состојбите во семејството, ќе го следи нивниот напредок, но и проблемите во секојдневнието. Со тоа, дирекно ќе се влијае на превенцијата од многу потенцијални ризици, но и ќе придонесе кон побрзо извлекување на семејствата од ризик со нивна активација на пазарот на труд.

Во наредните месеци сите стручни работници од Центрите за социјална работа и 30 отсто од вработените во Агенцијата за вработување ќе поминат обуки за интегрирано управување со случаи, како дел од подготовките за имплементација на новиот Закон за социјална заштита.

Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Овој веб сајт користи колачиња "Cookies", за да го подобри корисничкото искуство.

Доколку ги прифаќате условите притиснете “Се согласувам”. Повеќе инфо.

var prevDropDown = null; function dropDown(src) { if (prevDropDown != null) { prevDropDown.className = "mnuHidden"; } var id = src.id; var subMenuTable; var childID = id + '_submenu'; subMenuTable = document.getElementById(childID); subMenuTable.className = "mnuVisible"; prevDropDown = subMenuTable; }