Повисок стандард, грижа и заштита на пензионерите врвен приоритет на Владата- претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев и министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, ги отворија пензионерските спортски игри во Радовиш

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев и министерската за труд и социјана политика Мила Царовска, денеска во Радовиш ги отворија 23-те Пензионерски спортски игри. Игрите ги организира Сојузот на здруженијата на пензионерите на Македонија, а се под покровителство на Министерството за труд и социјална политика.

Во своето обраќање премиерот Заев ја поздрави енергијата што ја имаат пензионерите, и им порача дека грижата и заштитата остануваат врвен приоритет на Владата.

„Ги следиме европските пракси, гледаме како живеат пензионерите во земјите од Европска Унија, поспокојно и покомотно, и токму затоа секојдневно работиме, затоа и стратешките чекори кои ги преземаме водат токму кон Европската Унија. Тие чекори се за да го кренеме стандардот на достоинствено ниво какво што доликува на секој, кој чесно си ги изразботил своите продуктивни години, и треба да ги ужива пензионерските денови исправено и горделиво“, рече Заев. 

Министерката Мила Царовска рече дека со организирање на различни настани од социјален, културен  и спортски карактер Сојузот на пензионери придонесува да се подобри нивниот статус.

Им порача дека Министерството посветено работи на обезбедување на подобри услови за достоинствен живот на овие граѓани кои со животното искуство што го имаат се многу значајна алка во општетсвото.

„Македонија е социјална држава која се грижи за граѓаните преку обезбедување на социјална сигурност и пристап до социјалните права. Врвна цел на оваа Влада е што повеќе да ги унапреди и подобри овие права со што ќе го подобри стандардот на пензионерите и ќе им обезбеди достоинствен и мирен живот. Затоа како што растат платите, растат и пензиите два пати годишно“, рече Царовска. 

Настанот се организира традиционално веќе 23 години, по повод пензионерското организирање и на него учестувуваат над 500 пензионери од здруженијата на пензионери ширум земјата. На отворањето на игрите се обратија и Салтир Каровски, Претседател на ИО на СЗПМ  и претседателот на ЗП Радовиш и Конче, Јиордан Костадинов. Присутните ги поздравија и градоначалниците на Радовиш и Конче Герасим Конзулов и Благој Илиев.

Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Овој веб сајт користи колачиња "Cookies", за да го подобри корисничкото искуство.

Доколку ги прифаќате условите притиснете “Се согласувам”. Повеќе инфо.

var prevDropDown = null; function dropDown(src) { if (prevDropDown != null) { prevDropDown.className = "mnuHidden"; } var id = src.id; var subMenuTable; var childID = id + '_submenu'; subMenuTable = document.getElementById(childID); subMenuTable.className = "mnuVisible"; prevDropDown = subMenuTable; }