МТСП: Отворен нов објект за згрижување на деца во Куманово         

Денеска се отвори новиот објект „Детелинка“, во рамките на градинката „Ангел Шајче“ во Куманово. Се работи за адаптиран простор за згрижување на 62 деца, на возраст од 9 месеци од 6 години. Објектот со 3 занимални и други пропратни простории е на површина од 348 м2.

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска во нејзиното обаќање потенцираше дека ова е уште еден конкретен чекор за зголемување на опфатот на деца во предучилишни установи во Република Македонија. 

Министерството за труд и социјална политика во рамките на својот буџет издвои 3.789.000,00 денари за изведување на градежно-занаетчиски работи и 1.513.112,00 денари за опремување на просторот. МТСП исто така обезбедува средства за редовно вршење на дејноста во овој објект преку блок дотации.

MPPS: U hap objekt i ri për përkujdesjen e fëmijëve në Kumanovë

Sot u hap objekti i ri “Detelinka”, në kuadër të kopshtit “Angel Shajçe” në Kumanovë. Bëhet fjalë për një hapësirë të përshtatur për kujdesin e 62 fëmijëve, nga mosha 9 mujore deri në moshën 6 vjeçare. Objekti me 3 hapësira profesionale dhe hapësira të tjera shoqëruese është në një sipërfaqe prej 348 m2.

Ministrja e Punës dhe Politikës Sociale Milla Carovska në fjalën e saj theksoi se ky është një hap tjetër konkret për rritjen e përfshirjes së fëmijëve në institucionet parashkollore në Republikën e Maqedonisë. Ministria e Punës dhe Politikës Sociale në kuadër të buxhetit të saj ka ndarë 3,789,000.00 denarë për kryerjen e punëve ndërtimore dhe 1,513,112.00 denarë për pajisjen e hapësirës.

MPPS gjithashtu siguron fonde për kryerjen e rregullt të veprimtarisë në këtë institucion nëpërmjet bllok dotacioneve.

Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Овој веб сајт користи колачиња "Cookies", за да го подобри корисничкото искуство.

Доколку ги прифаќате условите притиснете “Се согласувам”. Повеќе инфо.

var prevDropDown = null; function dropDown(src) { if (prevDropDown != null) { prevDropDown.className = "mnuHidden"; } var id = src.id; var subMenuTable; var childID = id + '_submenu'; subMenuTable = document.getElementById(childID); subMenuTable.className = "mnuVisible"; prevDropDown = subMenuTable; }