Царовска во Брисел: „Го подобруваме статусот на Ромите преку координирана работа на локалната и централната власт“

На покана на Директоратот за проширување на Европската Унија, министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска присуствува на „Недела на Ромите“, настан кој се одржува од 8 до 11 април во Брисел по повод Меѓународниот ден на Ромите.

Царовска имаше свое обраќање на доделувањето на наградите за најуспешни локални самоуправи од западноевропските земји. 

„Потребно е координирано делување на единиците на локалната самоуправа и централната власт, но и поддршка од меѓународната заедница за решавање на горливите проблеми на Ромите во општеството. Само вака може да го подобриме економскиот и социјалниот статус на Ромите. Владата на Република Македонија има соодветни политики кои треба трајно да ги решат наталожените проблеми со кои се соочуваат овие наши граѓани“–истакна Царовска во своето обраќање.

Таа исто така беше панелист на сесијата посветена на повратниците во западноевропските земји и на презентацијата на резултатите од студијата и истражувањето за Ромите од Западен Балкан.

Во рамки на својата посета, министерката Царовска оствари средби со директорот на Директоратот за проширување, Кристијан Даниелсон, со заменик директорот на Директоратот, Катерина Матернова и со пратеничката во Европскиот Парламент, Сораја Пост.

 

Carovska në Bruksel: “Jemi duke përmirësuar statusin e romëve përmes punës së koordinuar të pushtetit lokal dhe qendror”

Me ftesë të Drejtorisë për Zgjerimin e Bashkimit Evropian, ministrja e Punës dhe Politikës Sociale, Milla Carovska mori pjesë në "Javën e Romëve" – ngjarje kjo që po mbahet në Bruksel nga 8 deri më 11 Prill, me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Romëve.

Carovska kishte fjalën e saj, në ndarjen e shpërblimeve për pushtetet aktuale më të suksesshme nga vendet e Evropës Perëndimore.

“Nevojitet një veprim i koordinuar i njësive të vetëqeverisjes lokale dhe autoriteteve qendrore, si dhe mbështetje nga bashkësia ndërkombëtare për zgjidhjen e problemeve të hidhura të romëve në shoqëri. Vetëm në këtë mënyrë mund të përmirësojmë gjendjen ekonomike dhe sociale të romëve. Qeveria e Republikës së Maqedonisë ka politika të përshtatshme që duhet të zgjidhin në mënyrë të përhershme problemet e grumbulluara, me të cilat përballen qytetarët tanë”, theksoi Carovska në fjalën e saj.

Ajo, gjithashtu, ishte paneliste në seancën e dedikuar për të kthyerit në vendet e Evropës Perëndimore dhe prezantimin e rezultateve të studimit dhe hulumtimit për romët nga Ballkani Perëndimor.

Gjatë vizitës së saj, ministrja Carovska u takua me drejtorin e Drejtorisë së Zgjerimit, Kristijan Danielson, me zëvendësdrejtoren e Drejtorisë, Katerina Maternova dhe me deputeten e Parlamentit Evropian, Soraja Post.

Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Овој веб сајт користи колачиња "Cookies", за да го подобри корисничкото искуство.

Доколку ги прифаќате условите притиснете “Се согласувам”. Повеќе инфо.

var prevDropDown = null; function dropDown(src) { if (prevDropDown != null) { prevDropDown.className = "mnuHidden"; } var id = src.id; var subMenuTable; var childID = id + '_submenu'; subMenuTable = document.getElementById(childID); subMenuTable.className = "mnuVisible"; prevDropDown = subMenuTable; }