Министерката Шахпаска учествуваше на панел дискусија : „Прав(да) за деца –ЕУ за малолетничка правда и правда по мерка на децата“

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска учествуваше на панел дискусија насловена „Прав(да) за деца –ЕУ за малолетничка правда и правда по мерка на децата“, проект финансиран од ЕУ и кофинансиран од УНИЦЕФ, каде што учество земаа и министрите за внатрешни работи и правда Оливер Спасовски и Бојан Маричиќ, амбасадорот на ЕУ за Северна Македонија, Дејвид Гир и претставничката на УНИЦЕФ Патриција ди Џовани.

МТСП: Пензионерите со јануарската пензија добиваат зголемени пензии за 1.2%, по основ на усогласување со пораст на трошоците за живот

Пензионерите со јануарската пензија ќе добиваат поголема пензија по основ на усогласување на пензијата со порастот на трошоците за живот кои во второто полугодие од 2020 година во однос на првото полугодие истата годинa изнесуваат 1,2%.

Шахпаска: Со законското усогласување пензионерите добиваат плус 185 денари месечно, на годишно ниво е околу 2200 денари, што е многу повеќе од линеарното претходно

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска во емисијата 24 Анализа на Телевизија 24 зборуваше за пензискиот систем, законското решение недела да биде неработен ден, невработеноста во услови на пандемија и политиките и мерките за полесно премостување на кризниот период .

Прес-конференција на министерката Шахпаска и директорот на АВРСМ, Демири: Оперативниот план за 2020 година постигна одлични резултати со високи 94,5% реализација и опфатени 10.953 невработени лица

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска заедно со директорот на Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија, Абдуш Демири денеска одржаа прес-конференција на која ја презентираа реализацијата на Оперативниот план за активни мерки и програми за вработување за 2020 година.

Економско социјалниот совет на денешената седница го усвои Оперативниот план за вработување за 2021 година

Економско-социјалниот совет на денешната седница, со која претседаваше министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска, дискутираше по неколку точки од кои најзначајно место зема новиот Оперативен план за активни мерки и програми за вработување за 2021 година

Шахпаска: Општина Новаци ја доби својата прва градинка со капацитет за 50 деца, грижата за најмладите е наш приоритет

Министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска денеска присуствуваше на отворање на новата детска градинка „Бамби“ во Општина Новаци.

Средба на министерката Шахпаска со претставници на Центарот за управување со промени (ЦУП)

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска оствари работна средба со претставници на Центарот за управување со промени (ЦУП)

Средба на министерката Шахпаска со Македонската асоцијација на Туристички водичи и Придружници

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска оствари средба со претставници на Македонската асоцијација на Туристички водичи и Придружници, на која се разговараше за можноста за правна регулација на нивниот статус

Настани/најави/соопштенија

20/01/2021

Министерката Шахпаска учествуваше на панел дискусија : „Прав(да) за деца –ЕУ за малолетничка правда и правда по мерка на децата“

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска учествуваше на панел дискусија насловена „Прав(да) за деца –ЕУ за малолетничка правда и правда по мерка на децата“, проект финансиран од ЕУ и кофинансиран од УНИЦЕФ, каде што учество земаа и министрите за внатрешни работи и правда Оливер Спасовски и Бојан Маричиќ, амбасадорот на ЕУ за Северна Македонија, Дејвид Гир и претставничката на УНИЦЕФ Патриција ди Џовани.


 

Повеќе

20/01/2021

МТСП: Пензионерите со јануарската  пензија добиваат зголемени пензии за 1.2%,  по основ на усогласување со пораст на трошоците  за живот

Пензионерите со јануарската пензија ќе добиваат поголема пензија по основ на усогласување на пензијата со порастот на трошоците за живот кои во второто полугодие од 2020 година во однос на првото полугодие истата годинa изнесуваат 1,2%.

Повеќе

18.01.2021

Шахпаска: Со законското усогласување пензионерите добиваат плус 185 денари месечно, на годишно ниво е околу 2200 денари, што е многу повеќе од линеарното претходно

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска  во емисијата 24 Анализа на Телевизија 24 зборуваше за пензискиот систем, законското решение недела да биде неработен ден, невработеноста во услови на пандемија и политиките и мерките за полесно премостување на кризниот период .

Повеќе

15.01.2021

Прес-конференција на министерката Шахпаска и директорот на АВРСМ, Демири: Оперативниот план за 2020 година постигна одлични резултати со високи 94,5% реализација и опфатени 10.953 невработени лица

Министерката  за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска заедно со директорот на Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија, Абдуш Демири денеска одржаа прес-конференција на која ја  презентираа реализацијата на Оперативниот план за активни мерки и програми за вработување за 2020 година.

Повеќе

15.01.2021

Економско социјалниот совет на денешената седница го усвои Оперативниот план за вработување за 2021 година

Економско-социјалниот совет на денешната седница, со која претседаваше министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска, дискутираше по неколку точки од кои најзначајно место зема новиот Оперативен план за активни мерки и програми за вработување за 2021 година.

Повеќе

13/01/2021

Шахпаска: Општина Новаци ја доби својата прва градинка со капацитет за 50 деца, грижата за најмладите е наш приоритет

Министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска денеска присуствуваше на отворање на новата детска градинка „Бамби“ во Општина Новаци.

Повеќе

12.01.2021

Средба на министерката Шахпаска со претставници на Центарот за управување со промени (ЦУП)

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска оствари работна средба со претставници на Центарот за управување со промени (ЦУП), кои активно работат на зајакнувањето на капацитетите на јавната администрација, граѓанскиот сектор, бизнис заедницата, евро - интеграцијата со цел позитивни промени во општеството.

Повеќе
04.01.2021

Средба на министерката Шахпаска со Македонската асоцијација на Туристички водичи и Придружници

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска оствари средба со претставници на Македонската асоцијација на Туристички водичи и Придружници, на која се разговараше за можноста за правна регулација на нивниот статус.

Повеќе
04.01.2021

Работна средба помеѓу претставниците на Министерството за труд и социјална политика и Агенцијата за вработување на РСМ

Во Министерството за  труд и социјална политика денеска се оддржа работна средба помеѓу претставници од министерството и Агенцијата за вработување на РСМ, предводени од министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска и директорот на АВРСМ, Абдуш Демири.

Повеќе

04.01.2021

МТСП: Исплата на правата од социјална, детска и цивилна заштита

Министерството за труд и социјална политика информира дека од утре 5 јануари 2021 година (вторник) започнува исплатата на паричните права од социјална заштита, заштита на децата и цивилна заштита (сите парични прва) за месец декември 2020 година.

Повеќе

28.12.2020

Шахпаска: Со Договорот за грант за изградба на градинка, Општина Битола го проширува капацитетот за 152 деца, а во тек е изградба на 15 нови градинки за 1900 деца

Министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска денеска потпиша Договор за грант со градоначалничката на Општина Битола, Наташа Петровска, согласно проектот за изградба на нови, надградба или адаптација на постоечките објекти за згрижување и воспитување на деца на предучилишна возраст во општините.

Повеќе

28.12.2020

МТСП: Од денеска почнува етапната исплата на декемвриските пензии

Oд денеска 28.12.2020 година, (понеделник) почнува етапната исплата на декемвриските пензии. Министерството за труд и социјална политика информира дека пензиите ќе бидат исплатени предвреме и етапно, со цел да се овозможи поголема заштита на пензионерите во услови на опасност од коронавирусот КОВИД-19.

Повеќе
25.12.2020

Шахпаска: Новата градинка во Општина Чаир ќе има капацитет од 350 деца и е најголема во државата

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска присуствуваше на започнувањето со градба на новиот објект „Бамби“ при детската градинка „Фидани“, во Општина Чаир.

Повеќе

24.12.2020

Министерката Шахпаска во посета на  СОС Детско село: Грижата за најмладите, особено децата без родители и родителска грижа е еден од нашите приоритети

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска беше во посета на СОС Детското село во Скопје, каде што се сретна и разговараше со лицата кои ја менаџираат работата во Детското село,  згрижувачите кои во улога на родители пружаат 24 часовна грижа и со дел од децата кои живеат во него.

Повеќе

23.12.2020

Министрите Спасовски и Шахпаска на предновогодишно дружење со децата од Јавната установа за згрижување деца во социјален ризик

Претставници на децата од Јавната установа за згрижување деца во социјален ризик денеска предновогодишно се дружеа со министрите за внатрешни работи и за труд и социјална политика, Оливер Спасовски и Јагода Шахпаска, како и со претставници на Одделот за специјални полициски операции (ОСПО). 

Повеќе

23.12.2020

Средба на министерката Шахпаска со новиот француски амбасадор Бомгартнер: Поддршката што Франција ни ја дава во градењето на еднакво општество е непроценлива, ќе ја продлабочиме соработката во делот на социјалната политика и трудот

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска, денеска оствари средба со новоименуваниот амбасадорот на Република Франција во Република Северна Македонија, Сирил Бомгартнер. Министерката Шахпаска му посака добредојде на амбасадорот Бомгартнер во земјава  и изрази надеж дека и во наредниот период ќе продолжи успешната соработка меѓу двете земји.


Повеќе
22.12.2020

Министерката Шахпаска на конференција „Социо - економско влијание од КОВИД-19 во Северна Македонија“: Зачувување на секое работно место и заштита на најранливите категории на граѓани се наш врвен приоритет

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска учествуваше на конференцијата „Социо - економско влијание од КОВИД-19 во Северна Македонија“– научени лекции и препораки за успешна и одржлива обнова” организирана од Агенциите на ОН претставувани од Канцеларијата на Постојаниот координатор на ОН во Северна Македонија и Фајнанс Тинк.

Повеќе
21.12.2020

МТСП: Првата мобилна апликација за помош и поддршка на жртвите на насилство „Биди безбедна достапна за сите

Министерството за труд и социјална политика заедно со UNDP ја креираа првата мобилна апликација за помош и поддршка на жртвите на насилство ,,Биди безбедна”, достапна на три јазици: македонски, албански и ромски.

Повеќе
18.12.2020

Премиерот Заев и министерката Шахпаска отворија нова градинка во Ресен: Градинката „Јаболче“ е пример за концептот „Едно општество за сите“

Претседателот на Владата Зоран Заев и министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска, заедно со градоначалникот на општина Ресен, Живко Гошаревски, денеска ја отворија новата градинка „Јаболче".

Повеќе
17.12.2020

Шахпаска: Законот за спречување и заштита од дискриминација во дискриминаторските основи ги вклучува и сексуалната ориентација и родовиот идентитет, за нас сите граѓани се еднакви

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска учествуваше на онлајн настан како дел од завршната конференција во рамки на проектот „Сексуална ориентација и родов идентитет (СОРИ) - Заштита од дискриминација“, во организација на Институтот за човекови права.

Повеќе
15.12.2020

Министерката Шахпаска на седницата на ЕСС: Недела треба да биде неработен ден за доминантниот број на работници, но виталните функции на државата не смеат да се ограничат

Економско-социјалниот совет на денешната седница, со која претседаваше министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска, дискутираше за драфт верзијата на измените на Законот за работни односи, кои предвидуваат денот недела да биде неработен ден.

Повеќе
15.12.2020

Министерката Шахпаска на онлајн панел дискусија на „РЕДИ Самит“, за економските ефекти од КОВИД 19 врз ромските заедници во Северна Македонија

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска учествуваше на оналјн панел дискусија на тема "Перспективи и предизвици за економско вклучување на Ромите во С.Македонија" како дел од првото издание на РЕДИ самитот во организација на Иницијативата за Економски развој на Ромите – РЕДИ.  

Повеќе
15.12.2020

Шахпаска:  Ги повикувам  пратениците да реагираат брзо и да го донесат Законот за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство без одлагање бидејќи тој е главна алатка на државата во справување со насилството

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска, на денешната седница на Комисијата за еднакви можности во Собранието на Република Северна Македонија, ја презентираше потребата од донесување на Предлог законот за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство.

Повеќе

Медиумски активности

  • Најава за медиумски активности

Празници/неработни денови

19 јануари, Богојавление (Водици)

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека согласно со Законот за празниците на Република Македонија („Службен весник на РМ” бр.21/98 и 18/07), 19 јануари 2021 година (вторник), Богојавление (Водици), е неработен ден за граѓаните од православната вероисповед во Република Северна Македонија.

Истовремено, Министерството за труд и социјална политика им го честита празникот Богојавление (Водици) на граѓаните од православната вероисповед.  

Политика за квалитет 

Министерството за труд и социјална политика на Република Македонија е институција специјализирана за регулирање на пазарот на трудот, социјалната заштита, детската заштита, пензиско и инвалидско осигурување и боречко-инвалидска заштита.

             

Во прилог ја доставуваме политиката на квалитет на Министерството за труд и социјална политика, согласно барањата на меѓународниот стандард  ISO 9001:2015.

Повици/ огласи

11.01.2021

ПОВИК

за учество во работа на Комисијата за ревизија на наод, оцена и мислење за утврдување на инвалидност, односно неспособност за работа за 2021 година

Министерството за труд и социјална политика согласно со член 3 од Правилникот за организацијата, составот и начинот на работа на Комисијата за ревизија на наод, оцена и мислење за утврдување на инвалидност, односно неспособност за работа („Службен весник на Република Македонија” бр. 2/13, 13/16 и 2/19 и „Службен весник на Република Северна Македонија” бр. 318/20), во натамошниот текст: Комисија за ревизија,  ги повикува заинтересираните лекари - специјалисти  да се јават за учество во работа на Комисијата за ревизија за период од една година.

Повеќе

23.11.2020

ЈАВЕН ПОВИК

 

за финансирање на програмските активности на националните инвалидски организации, нивните здруженија и нивната асоцијација, на здруженија за борба против семејно насилство и за Црвениот крст на Република Северна Македонија 

Повеќе

Јавен оглас

за финансирање на проекти за изградба, доградба, адаптација и опремување на објекти за проширување на капацитетите за згрижување и воспитание на деца од предучилишна возраст со средства од Буџетот на Министерството за труд и социјална политика

Јавен конкурс 

За доделување средства на здруженија и приватни даватели на социјални услуги, за давање на социјални услуги (alb) 

Известување

Министерството за труд и социјална политика согласно со член 163 од Законот за социјална заштита („Службен весник на Република Северна Македoнија“ бр. 104/19 и 146/19), дава дозвола за вршење работи од социјалната заштита на установи од социјална заштита и на други даватели на социјални  услуги. 

Повеќе

Повик

за јавна расправа за изградба на градинки во Општините Неготино, Кисела Вода и Кочани 

Јавен повик 

Министерството за труд и социјална политика  известува дека во насока на унапредување и развој на социјалните услуги на локално ниво и подобрување на квалитетот и пристапот на услугите согласно потребите на граѓаните  во социјален ризик и социјална исклученост, во континуитет ќе продолжи со  активности за финансирање на проекти  за изградба, доградба, адаптација и опремување на  објекти  за проширување на капацитетите за  обезбедување на услугите со средства од Буџетот на Министерството за труд и социјална  политика или со други извори на средства.

Повеќе
Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->