Средба на Шахпаска со претставници од здружението „Инклузива“: Заложбите за поголема инклузија на лицата попреченост се преточуваат во конкретни проекти и програми

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска се сретна со претставниците од Здружението за промоција и развој на инклузивно општество „Инклузива“ од Куманово

МТСП: Од денеска почнува етапната исплата на ноемвриските пензии

Oд денеска 26.11.2020 година (четврток) почнува етапната исплата на ноемвриските пензии

Шахпаска: Зачувување на работните места, помош за ранливите категории граѓани и одржување на функцонирањето на компаниите е клучно за премостувањето на кризата од КОВИД 19

„Раст на Гарантираната минимална помош за 300%, раст на минималната и просечната плата, стабилизација на пензискиот систем, воведување на социјалната реформа која значи и социјални услуги и воведување на социјална сигурност односно социјална пензија за граѓаните кои немаат доволен број на години стаж е она што го работеше оваа Влада и претходниот мандат и продолжува и во тековниот“ истакна министерката Шахпаска во гостувањето во емисијата „Што мисли народот“ на ТВ Стар од Штип

Шахпаска: Пратениците да реагираат брзо и да го донесат законот без одлагање, тој претставува главна алатка на државата во справување со насилството врз жените и семејното насилство

Министерката Шахпаска, на денешната седница на Комисијата за Европски прашања во Собранието на Република Северна Македонија, ја истакна потребата од носење на Предлог законот за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство

Шахпаска на онлајн настан по повод 25 ноември – Меѓународниот ден против насилство врз жените: Сите ние, не 16 туку 365 дена да работиме на прашањето на насилството, родово-базираното и семејното насилство

Во организација на Министерството за труд и социјална политика, а по повод одбележување на Меѓународниот ден за борба против насилство врз жените - 25 ноември денеска се оддржа онлајн настан насловен „Нулта Толеранција за насилството врз жените и семејното насилство“

Шахпаска го претстави Граѓанскиот буџет за 2021 година: Помош за најранливите категории граѓани, изградба на градинки, поддршка на активни мерки за вработување, редовни и навремени пензии се приоритетите на Министерството и следната година

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска на прес-конференција на Владата го презентираше Предлог-буџетот за 2021 година на Министерството за труд и социјална политика

Шахпаска: Продолжуваме со заложбите, лицата со попреченост да бидат вклучени во општествениот живот на еднакви основи со останатите граѓани

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска се сретна со претставниците на Полио Плус –движење против хендикеп

Обраќање на министерката Шахпаска по повод 20 ноември – Светскиот ден на детето

Денес е Светскиот ден на детето! Одбележуваме точно 31 година од усвојувањето на Конвенцијата за правата на детето од Обединетите Нации

Настани/најави/соопштенија

26.11.2020

Средба на Шахпаска со претставници од здружението „Инклузива“: Заложбите за поголема инклузија на лицата попреченост се преточуваат во конкретни проекти и програми

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска се сретна со претставниците од Здружението за промоција и развој на инклузивно општество „Инклузива“ од Куманово.

Повеќе

26.11.2020

МТСП: Од денеска  почнува етапната исплата на ноемвриските пензии

Oд денеска 26.11.2020 година (четврток) почнува етапната исплата на ноемвриските пензии. Министерството за труд и социјална политика информира дека пензиите ќе бидат исплатени предвреме и етапно, со цел да се овозможи поголема заштита на пензионерите во услови на опасност од коронавирусот КОВИД-19.

Повеќе

25.11.2020

Шахпаска: Зачувување на работните места, помош за ранливите категории граѓани и одржување на функцонирањето на компаниите е клучно за премостувањето на кризата од КОВИД 19

„Раст на Гарантираната минимална помош за 300%, раст на минималната и просечната плата, стабилизација на пензискиот систем, воведување на социјалната  реформа која значи и социјални услуги и воведување на социјална сигурност односно социјална пензија за граѓаните кои немаат доволен број на години стаж е она што го работеше оваа Влада и претходниот мандат и продолжува и во тековниот“ истакна министерката Шахпаска во гостувањето во емисијата „Што мисли народот“ на ТВ Стар од Штип.

Повеќе
25.11.2020

Шахпаска: Пратениците да реагираат брзо и да го донесат законот без одлагање, тој претставува главна алатка на државата во справување со насилството врз жените и семејното насилство

Министерката Шахпаска, на денешната седница на Комисијата за Европски прашања во Собранието на Република Северна Македонија, ја истакна потребата од носење на Предлог законот за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство кој беше разгледуван во прво читање.

Повеќе
25.11.2020

Шахпаска на онлајн настан по повод 25 ноември – Меѓународниот ден против насилство врз жените: Сите ние, не 16  туку 365 дена да работиме на прашањето на насилството, родово-базираното и семејното насилство

Во организација на Министерството за труд и социјална политика, а по повод одбележување на Меѓународниот ден за борба против насилство врз жените - 25 ноември денеска се оддржа онлајн настан насловен „Нулта Толеранција за насилството врз жените и семејното насилство“.

Повеќе
24.11.2020

Шахпаска го претстави Граѓанскиот буџет за 2021 година: Помош за најранливите категории граѓани, изградба на градинки, поддршка на активни мерки за вработување, редовни и навремени пензии се приоритетите на Министерството и следната година

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска на прес-конференција на Владата го презентираше Предлог-буџетот за 2021 година на Министерството за труд и социјална политика.

Повеќе
20.11.2020

Шахпаска: Продолжуваме со заложбите, лицата со попреченост да бидат вклучени во општествениот живот на еднакви основи со останатите граѓани

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска се сретна со претставниците на Полио Плус –движење против хендикеп.

Повеќе

20.11.2020

Обраќање на министерката Шахпаска по повод 20 ноември – Светскиот ден на детето

Денес е Светскиот ден на детето! Одбележуваме точно 31 година од усвојувањето на Конвенцијата за правата на детето од Обединетите Нации. Точно 31 година трае борбата за заштита и унапредување на детските права.

Повеќе
19.11.2020

Шахпаска: Продолжуваме со имплементирање на проектите кои се препознатливи во Ромската заедница и се во насока на нивна целосна инклузија

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска учествуваше на Деветата Работна средба посветена на вклучувањето на Ромите и Ромите бегалци, насловена: „Технички дигитален состанок за спроведување на заклучоците за семинарот за Роми 2019 година “, во рамки на подкомитетот за Правда и Внатрешни работи.

Повеќе
19.11.2020

Средба на министерката Шахпаска со директорот на АВРСМ, Демири: Одличната соработка меѓу двете институции продолжува, испорачувањето на резултати кон граѓаните на кои им е потребна поддршка е заеднички клучен приоритет

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска се сретна со директорот на Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија, Абдуш Демири и неговите соработници.

Повеќе
18.11.2020

Шахпаска: Продолжуваме посветено да работиме на унапредување на правата и услугите за лицата со попреченост

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска се сретна со претставници од Националното координативно тело за имплементација на Конвенцијата на ООН за правата на лицата со попреченост во Република Северна Македонија.

Повеќе
18.11.2020

Средба на Министерката Шахпаска и заменик министерот Хусејин со претставници од УНХЦР

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска и заменик министерот Енвер Хусејин денес остварија средба со претставникот на УНХЦР за Република Северна Македонија, Моника Сандри и нејзини соработници.

Повеќе

18.11.2020

Шахпаска: Социјалните услуги ги приближуваме до граѓаните, потпишани нови 10 Договори за грант со општините

„Како Влада и Министерство продолжуваме во изградбата на концептот едно општество за сите, кое значи праведно, солидарно општество, кое што создава услови за учество на сите граѓани на еднакви основи, да учествуваат во општествениот живот. Денес продолжуваме со потпишување на дополнителни десет договори, вклучително и руралните општини. Тоа се општините Чучер Сандево и Бутел со еден договор, Јегуновце, Теарце и Желино исто така во еден договор, потоа Крива Паланка, Кичево, Македонски Брод, Центар Жупа, Струга, Демир Хисар, Кавадарци и Струмица“, изјави министерката Шахпаска по повод потпишувањето на Договорите за грант за развој на социјалните услуги со општините.

Повеќе

18.11.2020

Шахпаска: Социјалните претпријатија обезбедуваат интеграција, намалување на сиромаштијата и на невработеноста кај ранливите категории на граѓани

„Социјалните претпријатија преку економските активности се исклучително важни за поддршка на најранливите категории на граѓани, кои немаат пристап до домување, образование, социјални услуги, кои се исклучени од пазарот на труд, без достоинствен живот и се соочуваат со сиромаштија и социјална исклученост. Тие им овозможуваат пристап до работни места, интеграција и реинтеграција во заедницата, градење на самодоверба, развој и вклученост во заедницата“, истакна министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска на денешната Јавната расправа на тема: Националната стратегија за развој на социјалните претпријатија во Република Северна Македонија.​

Повеќе
17.11.2020

Шахпаска: Наша задача и заложба е обезбедување на подобри услови за живот на секој граѓанин, а особено на ранливите категории како што се лицата со попреченост

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска се сретна со претставници на Здружението на лица со посебни потреби „СОС ВИТА“, од Скопје на која разговараа за постоечките решенија и подршка на лицата со попреченост во нашето општество, но и унапредување на нивните права и услови со цел поголема вклученост во општественото живеење.

Повеќе
16.11.2020

Министерката Шахпаска учествуваше на онлајн состанок со претставници на Мисијата на ММФ

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска учествуваше на онлајн состанок со претставници на Мисијата на Меѓународниот монетарен фонд, на која главни теми на разговор беа активните политики на пазарот за труд, невработеноста, минималната плата и пензискиот систем.

Повеќе
16.11.2020

Шахпаска: Добрата соработка со Руската федерација продолжува во сите сегменти кои се од надлежност на Министерството за труд и социјална политика

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска се сретна со Амбасадорот на Руската Федерација во Република Северна Македонија, Сергеј Баздникин.

Повеќе

16.11.2020

Шахпаска: Продолжува поддршката од ИПА фондовите за спроведување на реформи во областа на вработувањето и социјалните политики

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска учествуваше на видео конференција на секторската работна група „Образование, вработувања и социјалните политики и Интеграција на Ромите“, на која учество земаа и министерката за образование Мила Царовска, Никола Бертолини, шеф на одделот за соработка при Делегацијата на ЕУ во Скопје, претставници од донаторската заедница и граѓанскиот сектор.

Повеќе
14.11.2020

Шахпаска: Кондово ја доби својата прва градинка која ќе згрижи 80 деца, раниот детски развој е наш приоритет

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска присуствуваше на отворање на новиот објект „Фљутура“ на детската градинка „Филизи“, прва градинка во населеното место Кондово, Општина Сарај.

Повеќе
13.11.2020

Економско –социјалниот совет дебатираше за одлуката недела  да биде неработен ден

За одлуката недела да биде неработен ден и како таа да се преточи во законско решение денеска разговараше Економско –социјалниот совет со кој претседаваше министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска.

Повеќе
13.11.2020

Шахпаска: Продолжуваме со процесот на деинституционализација, ги унапредуваме социјалните услуги и одличната соработка со Општина Демир Капија

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска оствари средба со градоначалникот на Општина Демир Капија, Лазар Петров на која што разговараа за тековните и идни планови на општината и меѓусебната соработка со Министерството за труд и социјална политика.

Повеќе

13.11.2020

Покана - јавна дискусија за Стратегија за Социјални Претпријатија

Почитувани, Министерството за труд и социјална политика ја поканува заинтересираната јавност на јавна дискусија за нацрт- верзијата на првата Национална стратегија за социјалните претпријатија, што ќе се одржи на 18.11.2020 година (среда), со почеток во 10:00 часот. Поради состојбата со Ковид-19 и предвидените мерки за заштита, дискусијата ќе се одвива онлајн, на платформата ЗУМ.

Повеќе
12.11.2020

Шахпаска на "Вин Вин" на Телма телевизија: Со новото законско решение недела-неработен ден, не би се загрозило функционирањето на општеството и ќе има исклучоци за оние дејности кои се неопходни

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска на емисијата "Вин Вин" на Телевизија Телма, зборуваше за актуелни теми значајни за граѓаните, како олеснетиот пристап до Гарантирана минимална помош, детскиот и образовниот додаток, измените во законот за работни односи, но и не помалку значајните Закон за спречување и заштита од дискриминација и Законот за спречување и заштита од насилство врз жените и семејното насилство.

Повеќе

Медиумски активности

Празници/неработни денови

Политика за квалитет 

Министерството за труд и социјална политика на Република Македонија е институција специјализирана за регулирање на пазарот на трудот, социјалната заштита, детската заштита, пензиско и инвалидско осигурување и боречко-инвалидска заштита.

             

Во прилог ја доставуваме политиката на квалитет на Министерството за труд и социјална политика, согласно барањата на меѓународниот стандард  ISO 9001:2015.

Повици/ огласи

23.11.2020

ЈАВЕН ПОВИК

 

за финансирање на програмските активности на националните инвалидски организации, нивните здруженија и нивната асоцијација, на здруженија за борба против семејно насилство и за Црвениот крст на Република Северна Македонија 

Повеќе

Јавен оглас

за финансирање на проекти за изградба, доградба, адаптација и опремување на објекти за проширување на капацитетите за згрижување и воспитание на деца од предучилишна возраст со средства од Буџетот на Министерството за труд и социјална политика

Јавен конкурс 

За доделување средства на здруженија и приватни даватели на социјални услуги, за давање на социјални услуги (alb) 

Известување

Министерството за труд и социјална политика согласно со член 163 од Законот за социјална заштита („Службен весник на Република Северна Македoнија“ бр. 104/19 и 146/19), дава дозвола за вршење работи од социјалната заштита на установи од социјална заштита и на други даватели на социјални  услуги. 

Повеќе

Повик

за јавна расправа за изградба на градинки во Општините Неготино, Кисела Вода и Кочани 

Јавен повик 

Министерството за труд и социјална политика  известува дека во насока на унапредување и развој на социјалните услуги на локално ниво и подобрување на квалитетот и пристапот на услугите согласно потребите на граѓаните  во социјален ризик и социјална исклученост, во континуитет ќе продолжи со  активности за финансирање на проекти  за изградба, доградба, адаптација и опремување на  објекти  за проширување на капацитетите за  обезбедување на услугите со средства од Буџетот на Министерството за труд и социјална  политика или со други извори на средства.

Повеќе
Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->