Рекордни 1,1 милијарда денари за новиот план за вработување во 2019 година

Министерството за труд и социјална политика, Кабинетот на вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев, Агенцијата за вработување на РМ и другите вклучени чинители започнаа со подготовка на новиот Оперативен план за активни мерки и програми за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2019 година.

Професионалните компетенции на воспитувачите во предучилишното образование се клучни за предучилишното образование

Министерката за труд и социјална политика, г-а Мила Царовска, министерот за образование и наука, г. Арбер Адеми, заменик амбасадорот на Велика Британија во земјата г. Доминик Отвеј и претставникот на УНИЦЕФ, г. Бенџамин Перкс денес ја отворија стратешката работилница за отпочнување на систематски процес за дефинирање на професионалните компетенции на воспитувачите во предучилишното образование.

Царовска: Со инвестирање во раниот детски развој, инвестираме во подобро општество

„Раниот детски развој е многу важен за понатамошниот развој на личноста, Ние се грижиме за секое дете и инвестираме токму во детската заштита, a со тоа и во подобро и попозитивно општество“, рече министерката за труд и социјална политика Мила Царовска на денешната тркалезна маса посветена на врсничкото насилство (булинг) во училиштата.

Со социјалната реформа градиме поправедно општеството и ја намалуваме сиромаштијата

Јавна консултација за Предлог законот за социјална заштита, според кој ќе се спроведува социјалната реформа во Македонија, се одржа денеска на Филозофски факултет при Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ во Скопје. На консултацијата зборуваа министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, проф. д-р Маја Геровска Митев, експерти, претставници од невладините организации и локалните самоуправи.

Премиерот Заев и министерката Царовска: 96 лица бездомници добија достоинствени услови за живот, шанса за вработување, а децата им се вклучени во образовниот процес

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев, и министерската за труд и социјална политика Мила Царовска, денеска ги посетија семејствата кои се сместени во привремени живеалишта во прифатниот центар во Визбегово, а коишто досега живееја на отворено, под тврдината Кале.

Царовска во Белград: Обезбедуваме поголема искористеност на европските фондови, заеднички ја унапредуваме социјалната заштита во Западен Балкан

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, со колегите министри од Западен Балкан, потпишаа Декларација за унапредување на социјалната политика во регионот.

Заменик министерот Бајрактар со претставниците на Светска банка во обиколка на објектите и општините кои ќе бидат опфатени со Проектот за подобрување на социјалните услуги и детската заштита

Заменик министерот Ѓонул Бајрактар во рамки на Проектот за подобрување на социјалните услуги и детската заштита, во вредност од 30 милиони евра обезбедени од Светска банка, со гостие од Светска банка посетија повеќе објекти и општини во Скопје.

30 милиони евра за нови 7.500 деца и подобра грижа во градинките

Со презентација пред високи преставници од Светска банка, градоначалниц, и директори на центри за социјални работи, вчера во Владата на Република Македонија беше означен стартот на Проектот за подобрување на социјалните услуги и детската заштита. Проектот е во вредност од 30 милиони евра обезбедени од Светска банка, а во следните черири години ќе го спроведува Министертвото за труд и социјална политика.

Со социјалната реформа овозможуваме еднакви можности за самохраните родители

„Еднакви права и можности за самохрани мајки“ беше тема на денешната дебата, организирана од граѓанската организација „Една може“ на која присуствуваше министерката за труд и социјална политика Мила Царовска. На дебатата беа презентирани податоци од анализата за состојбата во Македонија.

Царовска: Со навремено препознавање на ризикот, можат да се спречат убиствата на жените од интимните партнери

Убиствата на жените предизвикани од семејно насилство може да се спречат со навремено препознавање на ризикот, за што е потребна посветена меѓуинституционална работа. За таа цел, по ратификувањето на Инстанбулската конвенција, Владата почна со усогласување на законодавството.

Настани/најави/соопштенија

17.11.2018

Рекордни 1,1 милијарда денари за новиот план за вработување во 2019 година

Министерството за труд и социјална политика, Кабинетот на вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев, Агенцијата за вработување на РМ и другите вклучени чинители започнаа со подготовка на новиот Оперативен план за активни мерки и програми за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2019 година. Тимови составени од претставници на владините институции, центрите за вработување, стопанските комори, УНДП, донаторите и Фондот за иновации и технолошки развој, викендов во Велес ги поставија основите и насоките во кој правец ќе се дизајнираат, надоградуваат и модернизираат новите сет мерки за намалување на невработеноста и зголемување на вработливоста. 

Повеќе

16.11.2018

Професионалните компетенции на воспитувачите во предучилишното образование се клучни за предучилишното образование

СКОПЈЕ, 16 ноември 2018: Министерката за труд и социјална политика, г-а Мила Царовска, министерот за образование и наука, г. Арбер Адеми, заменик амбасадорот на Велика Британија во земјата г. Доминик Отвеј и претставникот на УНИЦЕФ, г. Бенџамин Перкс денес ја отворија стратешката работилница за отпочнување на систематски процес за дефинирање на професионалните компетенции на воспитувачите во предучилишното образование.

Повеќе

15.11.2018

Царовска: Со инвестирање во раниот детски развој, инвестираме во подобро општество

„Раниот детски развој е многу важен за понатамошниот развој на личноста, Ние се грижиме за секое дете и инвестираме токму во детската заштита, a со тоа и во подобро и попозитивно општество“, рече министерката за труд и социјална политика Мила Царовска на денешната тркалезна маса посветена на врсничкото насилство (булинг) во училиштата.

Повеќе

9.11.2018

Со социјалната реформа градиме поправедно општеството и ја намалуваме сиромаштијата

Јавна консултација за Предлог законот за социјална заштита, според кој ќе се спроведува социјалната реформа во Македонија, се одржа денеска на Филозофски факултет при Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ во Скопје. На консултацијата зборуваа министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, проф. д-р Маја Геровска Митев, експерти, претставници од невладините организации и локалните самоуправи.

Повеќе

8.11.2018

Премиерот Заев и министерката Царовска: 96 лица бездомници добија достоинствени услови за живот, шанса за вработување, а децата им се вклучени во образовниот процес

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев, и министерската за труд и социјална политика Мила Царовска, денеска ги посетија семејствата кои се сместени во привремени живеалишта во прифатниот центар во Визбегово, а коишто досега живееја на отворено, под тврдината Кале.

Повеќе

8.11.2018

С О О П Ш Т Е Н И Е

Воведуваме додаток за прво, второ и трето дете

Со предложените законски измени не се укинува надоместокот за трето дете, туку се унапредува во право на користење на надоместок за прво, второ и трето дете. На овој начин се проширува правото на користење на еднократна парична помош за новороденче и се дава можност на истото и за второродено и за третородено дете.

Повеќе

7.11.2018

Царовска во Белград: Обезбедуваме поголема искористеност на европските фондови, заеднички ја унапредуваме социјалната заштита во Западен Балкан

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, со колегите министри од Западен Балкан, потпишаа Декларација за унапредување на социјалната политика во регионот. Декларацијата беше потпишана вчера на конференцијата „Иницијатива за социјална димензија на ЕУ интеграциите“ што се одржа во Белград.  Со овој документ земјите потписнички се обврзаа заеднички да дејствуваат во спроведувањето на реформите од социјалната заштита.

Повеќе

1.11.2018

Заменик министерот Бајрактар со претставниците на Светска банка во обиколка на објектите и општините кои ќе бидат опфатени со Проектот за подобрување на социјалните услуги и детската заштита

Заменик министерот за труд и социјална политика Ѓонул Бајрактар во рамки на Проектот за подобрување на социјалните услуги и детската заштита, во вредност од 30 милиони евра обезбедени од Светска банка, со гостие од Светска банка посетија повеќе објекти и општини во Скопје.

Повеќе

31.10.2018

30 милиони евра за нови 7.500 деца и подобра грижа во градинките

Со презентација пред високи преставници од Светска банка, градоначалниц, и директори на центри за социјални работи, вчера во Владата на Република Македонија беше означен стартот на Проектот за подобрување на социјалните услуги и детската заштита. Проектот е во вредност од 30 милиони евра обезбедени од Светска банка, а во следните черири години ќе го спроведува Министертвото за труд и социјална политика.

Повеќе

30.10.2018

Со социјалната реформа овозможуваме еднакви можности за самохраните родители

„Еднакви права и можности за самохрани мајки“  беше тема на денешната дебата, организирана од  граѓанската организација „Една може“ на која присуствуваше министерката за труд и социјална политика Мила Царовска. На дебатата беа презентирани податоци од анализата за состојбата на еднородтелските семејства, на самохраните мајки во Македонија, но и што државата, граѓанските организации и институции прават за подобрување на нивната состoјба.

Повеќе

26.10.2018

Со темелни социјални реформи, работиме на намалување на сиромаштијата

Министерството за труд и социјална политика подготви темелна реформа на социјалниот систем и детската заштита. На овој начин нудиме ефикасни и долгорочни решенија и се бориме со сиромаштијата во Македонија. Државниот завод за статистика, денеска ги објави податоците од Лаекен анкетата според кои стапката на сиромашни лица во Република Македонија во 2017 година изнесувала 22,2 %, а како основа за пресметките на сиромаштијата се користени приходите од 2016 година. Ова е уште еден показател за неопходноста од итни промени на погубните политики на претходната власт и  доказ дека социјалните реформи што ги прави оваа Влада се во вистинска насока.

Повеќе

26.10.2018

Царовска: Со навремено препознавање на ризикот, можат да се спречат убиствата на жените од интимните партнери 

Убиствата на жените предизвикани од семејно насилство може да се спречат со навремено препознавање на ризикот, за што е потребна посветена меѓуинституционална работа. За таа цел, по ратификувањето на Инстанбулската конвенција,  Владата почна со усогласување на законодавството, воведување на управување со случаи и отворање шелтер центри за лица жртви на семејно насилство.

Повеќе

24.10.2018

Царовска: За неполна година извршени 8.227 надзори, се залагаме за здрава и безбедна работна средина 

Здрава и безбедна работна средина води до поефикасни и попродуктивни работници. Затоа, еден од основните предуслови за успешна работа е чувањето и унапредувањето на здравјето на работниците, на што ние целосно сме посветени како Влада. Ова го истакна министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, која со претседателот на УО на ЕВН Македонија, Штефан Петер, денсека присуствуваше на презентацијата на добрите пракси за безбедност при работа во ЕВН Електрани Скопје. Ова е една од неколкуте компании кои се добитнички на Националната награда за добра пракса во делот на БЗР во 2017 година, а настанот го организираше Здружението на инженери за заштита „Тутела“. 

 

Повеќе

22.10.2018

Царовска: Со владините политики се подобрува родовата еднаквост

Владините политики за подобрување на нееднаквостите помеѓу жените и мажите се во вистинска насока, а државата прави сѐ во своја моќ за што повеќе жени да бидат вклучени на пазарот на труд, изјави министерката Мила Царовска на денешната презентација на Индексот за родова еднаквост во општините, изработен од невладината Реактор во соработака со УСАИД.

Повеќе

19.10.2018

Министерството за труд и социјална политика посветено работи на унапредување на работничките права и подобрување на условите за работа

Растот на платите, посебно во текстилниот сектор, заштитата при работа и синдикалното организирање беа тема на дебатата “Иднината во нашите очи” организирана од невладината организација “Гласен Текстилец” на Втората текстилијада во Штип.

Повеќе

19.10.2018

Министерката Царовска ја презентираше социјалната реформа пред експерти во Стразбур

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, денеска ја презентираше реформата во социјалната и детската заштита во Македонија. Потребата од реформата како и очекуваните ефекти од нејзината примена која треба да стартува од идната година ,Царовска ја образложи пред експерти од 42 земји члнки на АД ХОК Комитетот за Роми.  

Повеќе

17.10.2018

Царовска по повод Денот за борба против сиромаштијата: Со воведување на гарантиран минимален приход, но и со вработување на најранливите се бориме против сиромаштија

Вработувањето може да ги извади лицата од сиромаштијата и да им овозможи  достоинствен живот и целосно да ги вклучи во општеството. Затоа, ја подготвивме социјалната реформа со која најранливите лица освен што ќе добиваат поголем надоместок ќе се активираат и на пазарот на трудот.

Повеќе

17.10.2018

Заменик министерот Бајрактар на Конференција за деца со помалку можности

По повод 17 октомври, интернационалниот Ден за борба против сиромаштија, заменик министерот за труд и социјална политика Ѓонул Бајрактар присуствуваше на првата Конференција за деца со помалку можности “Самит на детски желби” во организација на здружението од „Проект Среќа“. 

Повеќе

16.10.2018

Министерката Царовска: Со усогласување на законите и јакнење на институциите побрзо ќе ја спроведеме Истанбулската конвенција

Усогласувањето на законите со кои треба да се спречи насилството врз жените и семејното насилство, како и сите други мерки што државата треба да ги направи за да ја имлементира Истанбулската конвенција беа тема на денешниот координативен состанок во Владата на Република Македонија.

Повеќе
15.10.2018

Николовски и Царовска потпишаа Декларација за подобар статус на руралните жени

По повод денешниот Меѓународен ден на жената од руралната средина, министерите Љупчо Николовски и Мила Царовска денеска со Националната федерација на фармери потпишаа Декларација за подобрување на социјалната и економската положба на жените од руралните средини.

Повеќе

12.10.2018

Царовска во Виена: Македонија активно работи на воспоставување позитивни пракси за родова еднаквост

„Македонија работи активно на постигнување на родовата еднаквост и заштитата од дискриминација. Развиваме Национален индекс за родова еднаквост, во кој ќе биде вклучен индикатор за мерење на родовата рамноправност со кој пак ќе се прави споредба со ЕУ и нејзините земји-членки. Исто така со воспоставувањето на е- обуки на цела администрација и воведувањето на родово одговорно буџетирање ќе се направи механизам со кој што родовата рамноправност нема да се гледа како изолирано прашање, туку како дел од сите национални политики кои се носат во државата“.

Повеќе

10.10.2018

И З В Е С Т У В А Њ Е

 

Министерството за труд и социјална политика го заврши вонредниот инспекциски надзор во градинката „Буба Мара“ во Ново Лисиче, направен вчера, по писмен допис на родител. При надзорот, освен што се земени писмени изјави од директорот, психологот и педагогот, МТСП го задолжи раководството на градинката во најкраток можен рок да го расветли случајот.

Повеќе

9.10.2018

И З В Е С Т У В А Њ Е

Почитувани, 

Одделението за инспекциски надзор на дејноста заштита на децата од Министерството за труд и социјална политика, во моментот врши вонреден  надзор во градинката „Буба Мара“ во Ново Лисиче. Надзорот се прави откако родител на дете кое што ја посетува градинката во Министерството испрати писмо во кое што тврди дека негователките несоодветно и дрско се однесуваат со децата. Министерството за труд и социјална политика итно реагираше со цел да го расветли случајот во најкраток можен рок. Доколку се потврди веродостојноста на случката, сите одговорни ќе бидат веднаш санкционирани. МТСП нема да толерира било какво несоодветно однесување со децата во градинките. Во најбрз рок ќе ја известиме јавноста за наодите и следните чекор во однос на овој случај.  

Повеќе

9.10.2018

Царовска: Го јакнеме кадарот во детска заштита - за неполна година обезбедени вкупно 1.025 вработувања во градинките

Министерството за труд и социјална политика последниот месец обезбеди 126 нови вработувања во градинките низ Македнија, од кои поголемиот дел се на неопределено време. Со ова последна согласност, од почетокот на годината до сега, МТСП преку Министерството за финасии, обезбеди средства општините да вработат вкупно 1.025 воспитувачки, негователки и друг персонал во детската заштита. Од нив, 975 се на неопределено, а само 68 на определено време.

Повеќе

8.10.2018

Царовска: Преку образование со вклучена платена пракса компаниите обезбедуваат стручен кадар, а учениците веднаш наоѓаат работа

Mинистерката за труд и социјална политика, Мила Царовска и претседателот на Управниот одбор на ЕВН Македонија, Штефан Петер, денеска ги доделија договорите за месечен надомест на учениците во втора година кои се дел од специјалната ЕВН паралелка во СЕТУ „Михајло Пупин“ од Скопје. Учениците кои се дел од дуалното образование, досега од ЕВН Македонија добиваа надомест за летната практикантска обука, а овој дополнителен надомест е мотивација и вреднување на трудот и нивниот ангажман  за време на учењето преку работа во ЕВН. 

 

Повеќе

5.10.2018

С О О П Ш Т Е Н И Е

Министерството за труд и социјална политика започна со воведување на Заедничката рамка за оценка (ЗРП -  CAF – Common Assessment Framework). Ова е втор циклус на воведување на овој европски инструмент и се спроведува согласно  “Законот за воведување на систем за управување со квалитетот и заедничката рамка за процена на работењето и давањето на услуги во државната служба” (објавен во “Службен весник на Република Македонија”, бр. 69 од 14.5.2013 година).

Повеќе

4.10.2018

Царовска на Прва регионална конференција за правата на ЛГБТИ во Скопје- Се залагаме за едно општество за сите

Унапредување на правата на ЛГБТИ лицата во Македонија, но и во земјите од Западен Балкан е тема на Првата регионална конференција за правата на ЛГБТИ која се одржува во Скопје од денеска до шести октомври. Како дел од конференцијата се одржа и министерски состанок на кој освен министите за труд и социјална политика и за здравство Мила Царовска и Венко Филипче присуствуваа и министри од ресорни министерства од Косово, Црна Гора и Босна и Херцеговина.

Повеќе

3.10.2018

И  З  В  Е  С  Т  У  В  А  Њ  Е

Со исплата на септемвриската пензија на почетокот на октомври ќе се изврши усогласување на пензиите за 2018 година за 1,8% кое се прави согласно со порастот на платите и трошоците на живот. Во износот на оваа исплата, ретроактивно ќе биде вклучено новото усогласување на пензиите од 1,8% за месеците јули и август. 

Повеќе

3.10.2018

Царовска: Македонија засилено работи на интеграција на Ромите

Македонија ја подобрува интеграцијата на Ромската заедница, а во следниот период уште позасилено ќе работи на намалување на јазот меѓу Ромите и сите други заедници во земјата. Тоа се гледа и преку посебната ставка за Ромите во Буџетот, со средства кои се наменети за најважните четири ресори- образование, вработување,  домување и здравство.Ова го рече министерката за труд и социјална политика Мила Царовска на денешната презентација на Извештајот за спроведување на јавните политики за интеграција на Ромите во Република Македонија за 2017 година.

Повеќе

2.10.2018

Министерката Царовска на средба со босанската амбасадорка Бабиќ- Македонија и БИХ може да разменуваат искуства во делот на социјалната заштита  

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска денеска се сретна со амбасадорката на Босна и Херцеговина во Р. Македонија, Лепа Бабиќ. На состанокот тема на разговор беше унапредувањето на соработката  меѓу двете земји, но и во целиот регион, на правата од социјалната заштита, како и инклузија на лицата со попреченост и со ретки болести.

Повеќе

27.9.2018

Царовска во Њујорк: Македонија го почитува принципот на отворено владино партнерство и создава силни институции кои им служат на граѓаните 

„Македонија е земја која го почитува принципот на отворено владино партнерство што директно значи создавање на силни институции во дијалог со граѓанското општество кои  им служат на граѓаните. Градењето правда на сите нивоа во државата значи и создавање на демократски капацитет кој е неопходен за сите општетсва во развој“, рече министерката за труд и социјална политика Мила Царовска во обраќањето на  настанот „Време е за акција -Правда за сите 2030“, што се одржува во Њујорк  во организација на Фондацијата Отворено Општество.

Повеќе

Медиумски активности

Празници/неработни денови

22 ноември 2018 година - Денот на Албанската азбука

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека согласно со Законот за празниците на РМ  („Службен весник  на  РМ” бр.21/98 и 18/07), 22 ноември 2018 година (среда), Денот на Албанската азбука, е неработен ден за граѓаните припадници на албанската заедница во Република Македонија.

Повеќе

Повици/ огласи

ЈАВЕН ПОВИК

Министерство за труд и социјална политика објавува Барање за изразување на интерес за подготовка/ревизија на основен проект изградба на градинка во Кочани

Повик

Управата за водење на матичните книги и Министерство за труд и социјална политика објавува

Повик за прибирање на податоци за лица-нерегистрирани во матична книга на родени  

(македонски јазик) (ромски јазик)  (турски јазик) (албански јазик)

Јавен оглас

за финансирање на проекти за изградба, доградба, адаптација и опремување на  објекти за проширување на капацитетите за згрижување и воспитание на деца од предучилишна возраст со средства од Буџетот на Министерството за труд и социјална политика за 2018 година

Известување за полагање стручен испит за безбедност при работа

Министерството за труд и социјална политика ги информира кандидатите кои треба да полагаат стручен испит за безбедност при работа, дека испитот е закажан на следниве термини:

• 17.10.2018 година - Испит за проверка на теоретското знаење на кандидатите (теоретски дел), од 10:30 до 12:30 часот и 

Повеќе

Решение

Решение за утврдување на критериумите и методологија за рангирање и избор на општини за кои ќе се обезбеди финансирање со средства од Буџетот на Министерството за труд и социјална политика за 2018 година за проширување на капацитетите за згрижување и воспитание на деца од предучилишна возраст

Повик за условен паричен надоместок

Министерството за труд и социјална политика ги известува корисниците на социјална парична помош во чии што домаќинства има членови кои што се редовни ученици во средно образование дека започнува поднесувањето на барањата за вклучување во Програмата за условен паричен надоместок за средно образование за учебната 2018/2019 година. Износот на Условениот паричен надоместок е 12.000,00 МКД на годишно ниво и овие средства се исплаќаат на мајката на ученикот.

Повеќе